Теми статей
Обрати теми

Про нарахування страхових внесків до Фонду від нещасних випадків на суми матеріальної допомоги

Редакція ОП
Лист від 23.02.2010 р. № 108-07-2

Виконавча дирекція Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України

Про нарахування страхових внесків до Фонду від нещасних випадків на суми матеріальної допомоги

Лист від 23.02.2010 р. № 108-07-2

 

Виконавча дирекція Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України (далі — Фонд) розглянула <…> лист <…> щодо нарахування страхових внесків до Фонду із сум наданої працівникам матеріальної допомоги та повідомляє.

Виходячи з норм статті 47 Закону України від 23.09.99 р. № 1105-XIV «Про загальнодержавне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» розміри страхових внесків страхувальників обчислюються для роботодавців — у відсотках до сум фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, що включають витрати на виплату основної та додаткової заробітної плати, на інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці», підлягають обкладенню податком з доходів фізичних осіб.

При визначенні видів виплат, що включаються до фонду оплати праці, слід керуватися Інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженою Держкомстатом України від 13.01.2004 р. № 5 і зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 27.01.2004 р. за № 114/8713 (далі — Інструкція № 5).

Відповідно до підпункту 2.3.3 пункту 2 Інструкції № 5 до фонду оплати праці входить матеріальна допомога, що має систематичний характер, надана всім чи більшості працівників (на оздоровлення, у зв’язку з екологічним станом, крім сум, зазначених у підпункті 3.31).

Згідно з підпунктом 3.31 пункту 3 Інструкції № 5 до фонду оплати праці

не входить матеріальна допомога разового характеру, що надається підприємством окремим працівникам у зв’язку із сімейними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення дітей, поховання.

Підпунктом 3.31 пункту 3 Інструкції № 5 чітко визначено види матеріальної допомоги, що

не входять до фонду оплати праці та мають разовий характер із цільовою спрямованістю, це — матеріальна допомога у зв’язку із сімейними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення дітей, поховання.

Тому разова матеріальна допомога, види якої визначено підпунктом 3.31, не може надаватися більшості працівників підприємства з урахуванням її індивідуальної цільової спрямованості.

Матеріальні допомоги,

які не визначено підпунктом 3.31 пункту 3 Інструкції № 5, цільову спрямованість яких установлено підпунктом 2.3.3 пункту 2 Інструкції № 5, належать до фонду оплати праці та є об’єктом для нарахування внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

У разі появи запитань, пов’язаних із включенням матеріальної допомоги, що нараховується на підприємстві, до фонду оплати праці, радимо звертатися до Державного комітету статистики України із зазначенням конкретної ситуації, що склалася на підприємстві, для розгляду її в індивідуальному порядку.

 

Перший заступник директора С. Нестеров

 

Коментар редакції

 

Нарахування страхових внесків на матеріальну допомогу

 

У коментованих листах Пенсійного фонду від 25.02.2010 р. № 3285/03-309 (див. с. 5), Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 22.02.2010 р. № 02-24-354 (див. с. 6), Державного центру зайнятості від 04.03.2010 р. № ДЦ-04-1412/0/6-10 (див. с. 7), Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань від 23.02.2010 р. № 108-07-2 (див. с. 8) надано роз’яснення про нарахування страхових внесків на суми матеріальної допомоги.

Перш за все зауважимо, що Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5 (далі — Інструкція № 5), поділяє матеріальну допомогу на такі види:

матеріальну допомогу, що має систематичний характер, надану всім або більшості працівників, на оздоровлення, у зв’язку з екологічним станом, крім сум, зазначених у п.п. 3.31 (п.п. 2.3.3 Інструкції № 5);

матеріальну допомогу разового характеру, що надається підприємством окремим працівникам за сімейними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення дітей, поховання (п.п. 3.31 Інструкції № 5);

— матеріальну і благодійну допомогу, що виплачується особам, які не перебувають у трудових відносинах із підприємством (п.п. 3.32 Інструкції № 5);

— матеріальну допомогу як у грошовій, так і в натуральній формі незалежно від її розміру, що надається на підставі рішень Уряду України у зв’язку зі стихійним та екологічним лихом, аваріями і катастрофами місцевими органами державної виконавчої влади, профспілками, благодійними фондами та іноземними державами (п.п. 3.33 Інструкції № 5).

У листах, що коментуються, ідеться про матеріальну допомогу, яка має систематичний характер, і про матеріальну допомогу разового характеру.

Як одностайно вказують фонди у своїх листах (і з чим ми цілком згодні), матеріальна допомога, що надається всім або більшості працівників (тобто має систематичний характер), є об’єктом для нарахування пенсійних та інших соціальних внесків. Це випливає з того, що така виплата:

— належить до інших заохочувальних та компенсаційних виплат, тобто включається до фонду оплати праці згідно з Інструкцією № 5;

— підлягає обкладенню податком з доходів фізичних осіб.

Що стосується матеріальної допомоги, яка надається підприємством окремим працівникам за сімейними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення дітей, поховання (тобто має разовий характер), то така допомога не належить до фонду оплати праці, а отже, не є об’єктом для нарахування та утримання страхових внесків до фондів. На це також цілком справедливо вказують Пенсійний фонд і фонди соціального страхування в листах, що коментуються.

Нагадаємо, що офіційні органи й раніше надавали такі роз’яснення (наприклад, див. листи Пенсійного фонду від 19.07.2007 р. № 11827/03-20, від 26.12.2007 р. № 21312/03-20, лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 21.12.2007 р. № 04-29-2779, лист Фонду соціального страхування від нещасних випадків від 20.12.2007 р. № 2340-07-1).

 

Наталія ІВЛЄВА, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі