Теми статей
Обрати теми

Про допомогу по тимчасовій непрацездатності для осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи

Редакція ОП
Лист від 19.03.2010 р. № 04-06/

Виконавча дирекція Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

П

ро допомогу по тимчасовій непрацездатності для осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи

Лист від 19.03.2010 р. № 04-06/С-107з-211

 

Згідно зі ст. 37 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240 особам, віднесеним до 4 категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, допомога по тимчасовій непрацездатності

виплачується в розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати, незалежно від страхового стажу.

Відповідно до ст. 14 Закону УРСР «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-XII до 4 категорії осіб, постраждалих від Чорнобильської катастрофи, належать особи, які постійно проживають або постійно працюють чи постійно навчаються на території зони посиленого радіоекологічного контролю, за умови, що вони за станом на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали чи постійно навчалися у цій зоні не менше чотирьох років.

Отже, сама

наявність у особи посвідчення постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи 4 категорії, як і державної реєстрації в зоні посиленого радіоекологічного контролю, не дає такій особі право на зазначену пільгу. Таким чином, під час вирішення питання щодо надання допомоги по тимчасовій непрацездатності у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати, незалежно від страхового стажу, постраждалому від Чорнобильської катастрофи 4 категорії має значення постійне місце перебування такої особи за наявності в неї відповідного посвідчення.

 

Заступник директора С. Буринський

 

Коментар редакції

 

Умова для виплати лікарняних у розмірі 100 % для чорнобильців

 

У листі, що коментується, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності зазначив, що наявність у працівника лише посвідчення постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи 4 категорії не дає право для виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності в розмірі 100 % середньої заробітної плати, незалежно від страхового стажу. Фонд аргументує це наступним.

Статтею 14 Закону УРСР «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-XII (далі — Закон № 796) визначено категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, для встановлення пільг і компенсацій. Зокрема, до 4 категорії належать особи, які постійно проживають або постійно працюють чи постійно навчаються на території зони посиленого радіоекологічного контролю, за умови, що вони станом на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали чи постійно навчалися в цій зоні не менше чотирьох років. Для таких працівників-чорнобильців розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності не залежить від страхового стажу та виплачується в розмірі 100 % середньої заробітної плати (доходу). Тобто для особи, яка претендує на такі соціальні гарантії, має значення постійне місце роботи або проживання на території зони посиленого радіоекологічного контролю та наявність у неї відповідного посвідчення.

Тут доречно згадати ще про деякі інші соціальні гарантії чорнобильцям, зокрема про допомогу по вагітності та пологах. Нагадаємо, що жінкам, віднесеним до 1 — 4 категорії осіб, постраждалих від аварії на ЧАЕС, допомога по вагітності та пологах виплачується за 180 календарних днів (90 днів — до пологів і 90 — після пологів). Таку тривалість відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами жінкам-чорнобильцям установлено п. 1 ст. 38 Закону України «Про обов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III і п. 10 ст. 30 Закону № 796. У даному випадку жінки, які отримали посвідчення осіб 4 категорії, для отримання допомоги по вагітності та пологах за 180 календарних днів повинні постійно працювати або проживати на території зони посиленого радіоекологічного контролю. Жінки, які отримали таке посвідчення, але, наприклад, працюють на території, не віднесеній до зазначеної зони, право на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами тривалістю 180 календарних днів не мають.

 

Наталія ІВЛЄВА, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі