Теми статей
Обрати теми

Щодо форми первинної облікової документації № П-2 «Особова картка працівника»

Редакція ОП
Лист від 26.02.2010 р. № 17/1-25/

Державний комітет статистики України

Щодо форми первинної облікової документації № П-2 «Особова картка працівника»

Лист від 26.02.2010 р. № 17/1-25/Н-24/10/37

 

<…> щодо форми первинної облікової документації № П-2 «Особова картка працівника» повідомляємо наступне.

З урахуванням пропозицій Міністерства оборони щодо вдосконалення типової форми № П-2 Державним комітетом статистики 25.12.2005 р. видано наказ № 496, яким унесено зміни до наказу від 05.12.2008 р. № 489 (далі — наказ № 489). Відповідно до зазначених змін відомості про типову форму № П-2 виключено з наказу № 489.

Натомість спільним наказом Держкомстату та Міноборони від 25.12.2009 р. № 495/656 (далі — спільний наказ № 495/656) було затверджено типову форму первинної облікової документації зі статистики праці № П-2 «Особова картка працівника», яку введено в дію з 1 січня 2010 року.

Основні зміни полягають у доповненні типової форми № П-2 розділом II «Відомості про військовий облік», що передбачає інформацію, яка обліковувалася раніше відповідно до наказу Міністерства статистики України від 27 жовтня 1995 р. № 277 (в частині типової форми № П-2 «Особова картка»).

Слід зауважити, що спільним наказом № 495/656 розмежовано функції щодо питань, які пов’язані з веденням типової форми. Зокрема, відповідно до пункту 4 цього наказу загальне керівництво роботою, пов’язаною з організацією та веденням військового обліку призовників і військовозобов’язаних згідно з типовою формою № П-2 та контроль за станом цієї роботи в органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від підпорядкування і форм власності, покладено на Генеральний штаб Збройних Сил України.

На працівників, прийнятих на роботу з 1 січня 2010 року, мають вестися особові картки за формою, затвердженою спільним наказом № 495/656. Переписувати у 2010 році картки, заведені на працівників, прийнятих у 2009 році або в минулі роки, немає потреби

.

Звертаємо увагу, що картки, заведені за формою, затвердженою попередніми наказами, необхідно

актуалізувати, тобто додати до них інформацію, що міститься у типовій формі № П-2, затвердженій спільним наказом № 495/656, але відсутня у раніше чинній формі (код професії за Класифікатором професій, місце фактичного проживання працівника, місце державної реєстрації тощо). Відповідні відомості можна зазначити на особовій картці від руки.

 

Директор департаменту І. Сеник

 

Коментар редакції

 

Рекомендації від Держкомстату: форму № П-2, яку заведено до 1 січня 2010 року, необхідно актуалізувати

 

У листі, що коментується, Держкомстат розглянув питання щодо ведення форми первинної облікової документації № П-2 «Особова картка працівника», яка застосовується з 01.01.2010 р. Нагадаємо, що спільним наказом Держкомстату та Міноборони від 25.12.2009 р. № 495/656 (далі — наказ № 495) було затверджено нову типову форму первинної облікової документації зі статистики праці № П-2 «Особова картка працівника» (див. «Оплата праці», 2010, № 3, с. 5 — 8). У зв’язку з цим Комітет рекомендує:

— по-перше, на працівників, які були прийняті на роботу з 01.01.2010 р., тобто після введення в дію наказу № 495, необхідно застосовувати особову картку за формою, затвердженою цим наказом;

— по-друге, вже заведені особові картки на працівників, яких було прийнято на роботу до 01.01.2010 р., тобто в минулих роках, переписувати не потрібно. Але працівникам кадрової служби ці форми необхідно привести у відповідність до вимог наказу № 495, тобто додати до форми інформацію, яка відсутня у раніше чинній картці. Отже, оскільки стара форма особової картки не містила даних щодо військового обліку призовників та військовозобов’язаних, таку інформацію слід буде додати. Також необхідно додати код професії за Класифікатором професій, місце фактичного проживання працівника, місце державної реєстрації тощо. Такі записи дозволено зробити на особовій картці від руки.

Слід зазначити, що особова картка працівника є основним документом з обліку особового складу на підприємстві, в установі, організації та оформлюється в обов’язковому порядку на всіх осіб, які працюють як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом. Звернемо увагу на те, що особова картка типової форми № П-2 на державних службовців не заповнюється. Для цієї категорії осіб заповнюється особова картка типової форми № П-2ДС. Форма особової картки № П-2ДС та Інструкція по її заповненню затверджені наказом Мінстату від 26.12.95 р. № 343.

Особові картки заповнюються на основі опитування працівника та відповідних документів, наданих працівником. Усі записи формулюються повністю, без скорочень.

З кожним записом, зробленим в особовій картці стосовно прийняття, переведення, звільнення, працівник повинен бути ознайомлений під розпис.

Заповнені картки використовуються не лише кадровою службою. Деякі дані, які стосуються працівника, можуть знадобитися працівникам бухгалтерських служб (наприклад, наявність дітей або стажу роботи тощо).

І останнє. Зовсім скоро розпочнеться період відпусток, і ми радимо кадровій службі на підставі наказу (розпорядження) про надання відпустки не забути зробити про це відмітки в особовій картці працівника.

 

Наталія ІВЛЄВА, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі