Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Редакція ОП
Новини

ЗАТВЕРДЖЕНО ЗАХОДИ ЩОДО ДЕТІНІЗАЦІЇ ДОХОДІВ

Розпорядженням КМУ від 02.03.2010 р. № 359-р затверджено план заходів щодо детінізації доходів та відносин у сфері зайнятості населення.

Так, зокрема, до плану включено такі заходи:

1. У першому півріччі 2010 року обласні, Київська та Севастопольська міські держадміністрації

зобов'язані створити регіональні, районні та міські робочі групи з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення.

2. Органам державної влади

доручено постійно проводити моніторинг: розміру заробітної плати, заявленого в оголошенні про прийняття на роботу, і фактичного розміру заробітної плати з використанням інформації органів державної статистики про фактичний обсяг доходів, зокрема, заробітної плати, отриманої з інших джерел відповідно до законодавства.

3. ДПАУ, ПФУ, фонди соцстрахування, облдержадміністрації мають

щокварталу забезпечити: збирання, узагальнення, аналіз інформації про фактичні витрати на оплату праці, з яких сплачуються внески та збори до ПФУ і фондів соцстрахування, та використання зазначеної інформації під час формування планів проведення перевірок суб'єктів господарювання. Також ці органи повинні постійно здійснювати контроль за діяльністю суб'єктів господарювання, які мають значні валові доходи, але офіційно виплачують заробітну плату менше, ніж розмір мінімальної заробітної плати, або на її рівні.

4. Роботодавці

під час прийняття на роботу повинні вимагати від працівників надання копії свідоцтва про загальнообов'язкове державне соціальне страхування (крім осіб, які приймаються на роботу вперше).

5. Також передбачається вивчити питання щодо посилення відповідальності за нелегальну зайнятість і виплату (отримання) заробітної плати без сплати податку з доходів фізичних осіб та внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Розпорядження діє з 2 березня 2010 року.

 

СКАСОВАНО ДЕЯКІ НОРМАТИВНІ АКТИ ПРО ПЕНСІЙНІ ВНЕСКИ

Кабмін постановою від 24.03.2010 р. № 278 скасував низку знакових документів. Зокрема, скасованими визнано постанови КМУ:

— від 14.04.2009 р. № 366 і від 21.05.2009 р. № 505, що регламентували питання сплати і зарахування страхових внесків фізичними особами — суб'єктами підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування;

— від 05.03.2009 р. № 236 і від 15.04.2009 р. № 454, що роз'яснювали порядок сплати фізичними особами — підприємцями, які працюють за кордоном, внесків до Пенсійного фонду України.

Слід зауважити, що дію цих нормативних актів було призупинено раніше Указом Президента від 02.11.2009 р. № 890 як таких, що суперечать Конституції України в частині встановлення правил оподаткування законом, а не підзаконним актом.

Постанова набрала чинності 26 березня 2010 року.

 

ДОДАНО ПІЛЬГУ ДІТЯМ ВІЙНИ

Верховна Рада України прийняла Закон України від 16.02.2010 р. № 1891-VI, яким унесла зміни до Закону України «Про соціальний захист дітей війни» від 18.11.2004 р. № 2195-IV.

Згідно з унесеними змінами

діти війни, які є інвалідами, отримали право на стаціонарну медичну допомогу в госпіталях ветеранів війни та у військово-медичних установах охорони здоров'я (госпіталях). Їх госпіталізація провадитиметься за наявності відповідних показань та наявності вільних місць.

Закон набрав чинності 16 березня 2010 року.

 

МІНОСВІТИ ПРО ШТАТНІ ПОСАДИ ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ

У листі від 10.02.2010 р. № 2/1-13-264 Міносвіти надало роз'яснення з питань формування штатів загальноосвітніх навчальних закладів.

Відомство зауважило, що до затвердження в установленому порядку Типових штатних нормативів загальноосвітніх навчальних закладів необхідно використовувати в роботі Методичні рекомендації з питань порядку формування штатів загальноосвітніх навчально-виховних закладів.

У штатному розписі навчального закладу посади працівників мають відповідати номенклатурі посад, передбачених Методичними рекомендаціями.

Посаду «методист» у загальноосвітніх навчальних закладах не передбачено.

Водночас зазначеними Методичними рекомендаціями визначено, що для надання платних послуг за рахунок спеціального фонду можуть установлюватися інші посади, необхідні для надання цих послуг. Перелік платних послуг, що можуть надаватися державними навчальними закладами, затверджено постановою КМУ від 20.01.97 р. № 38.

Також відомство роз'яснило, що

звання «Вихователь-методист» не може бути присвоєно музичним керівникам дошкільних навчальних закладів, оскільки чинними нормативними актами це не передбачено.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі