Теми статей
Обрати теми

Якщо під час перебування у відпустці працівник захворів

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Якщо під час перебування у відпустці працівник захворів

 

Наталя ГРИЦЕНКО, начальник відділу соціально-трудових відносин та оплати праці Головного управління праці та соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації

 

Під час перебування у відпустці працівник установи захворів. Чи оплачуються працівникові ці дні?

(м. Харків)

 

Так, така норма передбачена Законом України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон № 504) та Кодексом законів про працю України. Відповідно до ст. 11 Закону № 504 щорічна відпустка повинна бути перенесена на інший період, якщо працівник захворів до початку відпустки, або продовжена в разі тимчасової непрацездатності працівника, засвідченої в установленому порядку. При цьому дні щорічної відпустки автоматично збільшуються на дні тимчасової непрацездатності. Для цього працівнику потрібно надати роботодавцю лікарняний лист, оформлений відповідним чином.

Якщо після захворювання працівник приступив до роботи після завершення щорічної відпустки, визначеної наказом по установі, установлюється новий строк надання щорічної відпустки за згодою між працівником та власником або уповноваженим органом. Порядок погодження перенесення щорічної відпустки визначається установою самостійно.

При цьому слід ураховувати норми п. 6 ст. 35 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III, якими визначено, що допомога по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворою дитиною віком до 14 років, по догляду за хворим членом сім’ї та в разі захворювання матері або іншої особи, яка фактично здійснює догляд за дитиною віком до трьох років або дитиною-інвалідом віком до 18 років, не надається, якщо застрахована особа перебувала в цей час у щорічній (основній чи додатковій) відпустці. У цьому разі тарифна відпустка на дні по догляду за хворим не продовжується.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі