Теми статей
Обрати теми

Зменшення навчального навантаження через його невиконання впродовж святкових і неробочих днів

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Зменшення навчального навантаження через його невиконання впродовж святкових і неробочих днів

 

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник управління соціально-економічного захисту Профспілки працівників освіти і науки України

 

Чи може бути зменшено впродовж навчального року навчальне навантаження викладача вищого навчального закладу I — II рівнів акредитації з мотивації його невиконання впродовж святкових і неробочих днів?

(м. Київ)

 

Відповідно до

п. 63 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102), навчальне навантаження викладачам розподіляється керівником установи за погодженням з профспілковим комітетом один раз на рік до початку навчального року залежно від кількості годин, передбачених навчальними планами, наявності відповідних педагогічних кадрів та інших конкретних умов, що склалися в закладі.

Установлена за тарифікацією середньомісячна заробітна плата виплачується викладачам за роботу протягом навчального року, включаючи час роботи в період канікул, що не збігається з відпусткою. Її розмір визначається шляхом множення годинної ставки на встановлений обсяг річного навантаження і ділення цього добутку на 10 (кількість навчальних місяців). Годинна ставка обчислюється шляхом ділення ставки заробітної плати конкретного викладача, встановленої залежно від кваліфікаційної категорії, присвоєної за наслідками атестації, на середньомісячну норму навчального навантаження, яка складає для цієї категорії працівників 72 години.

Пунктом 79 Інструкції № 102

установлено, що у випадках, коли викладачі відповідно до чинного законодавства або з незалежних від них причин звільняються від навчальних занять (відпустка, відрядження, тимчасова непрацездатність, відволікання учнів на сільгоспроботи, зимові канікули тощо), установлений їм обсяг річного навантаження зменшується на 1/10 частину за кожний повний місяць відсутності на роботі або відсутності занять із зазначених причин (за неповний місяць — виходячи з відповідної кількості робочих днів).

Установлена викладачам на початку навчального року середня місячна заробітна плата в зазначених випадках

зменшуватися не повинна. Години викладацької роботи, виконані ними протягом навчального року понад зменшене річне навантаження, оплачуються додатково за годинними ставками після виконання зменшеного навчального навантаження. Ця оплата може провадитися як щомісячно, так і наприкінці навчального року.

Інструкцією № 102

передбачені виняткові випадки, коли зменшення навчального навантаження не проводиться, зокрема, за час відрядження викладача для проведення навчальних занять в іншій місцевості (наприклад, у філії навчального закладу), а також за час чергової відпустки, якщо навчальний процес триває протягом усього календарного року і відпустка у зв’язку з цим може надаватися не тільки в період літніх канікул.

Тож установлене викладачеві згідно з навчальним планом та програмою з відповідного предмета педагогічне навантаження має бути скориговане, тобто зменшене на кількість годин, що припадають на святкові та неробочі дні впродовж навчального року. При цьому оплата праці має здійснюватися виходячи із середньомісячної заробітної плати, установленої при тарифікації. За години викладацької роботи, проведені понад зменшене навчальне навантаження, провадиться додаткова оплата за годинними ставками.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі