Теми статей
Обрати теми

Нарахування середньомісячного заробітку за час вимушеного прогулу у зв’язку з поновленням на посаді згідно з рішенням суду

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Н

арахування середньомісячного заробітку за час вимушеного прогулу у зв’язку з поновленням на посаді згідно з рішенням суду

 

Наталія ГРЕЧКО, головний спеціаліст відділу соціально-трудових відносин і оплати праці Головного управління праці та соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації

 

Упродовж чотирьох місяців працівник перебував на лікарняному, після чого його було звільнено з роботи. Постановою апеляційного суду поновлено на посаді з виплатою середньомісячного заробітку за час вимушеного прогулу. Як у такому разі працівнику буде нарахована середня заробітна плата?

(м. Харків)

 

Слід зазначити, що відповідно до норм

ст. 235 Кодексу законів про працю України у разі звільнення без законної підстави працівник повинен бути поновлений на попередній роботі органом, який розглядає трудовий спір.

При цьому при винесенні рішення про поновлення на роботі орган, який розглядає трудовий спір, одночасно приймає рішення й про виплату працівникові середнього заробітку за час вимушеного прогулу.

Окрім того, відповідно до

ст. 367 Цивільного процесуального кодексу України суд допускає негайне виконання рішень у справах про поновлення на роботі незаконно звільненого працівника. Разом з цим згідно з абз. 5 п. 6 постанови Пленуму Верховного Суду України від 24.12.99 р. № 13 «Про практику застосування судами законодавства про оплату праці», задовольняючи вимоги про оплату праці, суд має навести в рішенні розрахунки, з яких він виходив при визначенні сум, що підлягають стягненню.

Нагадаємо, що порядок обчислення середньої заробітної плати за час вимушеного прогулу розраховується відповідно до

постанови Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100 «Про затвердження Порядку обчислення середньої заробітної плати» (далі — постанова № 100).

Пунктом 2 розділу ІІ постанови № 100

передбачено, що середньомісячна заробітна плата за час вимушеного прогулу обчислюється виходячи з виплат за останні 2 календарні місяці роботи, що передують події, з якою пов’язана відповідна виплата (у цьому випадку подією буде звільнення з роботи працівника). Працівникам, які пропрацювали на підприємстві, в установі, організації менше двох календарних місяців, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за фактично відпрацьований час.

Якщо

впродовж останніх 2 календарних місяців працівник не працював, середня заробітна плата обчислюється згідно з п. 3 розділу II зазначеної постанови, виходячи з виплат за попередні 2 місяці роботи. Якщо і впродовж цих місяців працівник не відпрацював жодного робочого дня, середня заробітна плата обчислюється виходячи з установлених йому в трудовому договорі тарифної ставки, посадового (місячного) окладу (останній абз. п. 4 розділу ІІІ постанови № 100).

Виходячи з вищевикладеного у цьому випадку нарахування середньомісячної заробітної плати за час вимушеного прогулу потрібно проводити виходячи з посадового окладу, встановленого в штатному розписі для відповідної категорії працівників.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі