Теми статей
Обрати теми

Компенсація за невикористану відпустку

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Компенсація за невикористану відпустку

 

Наталія ГРЕЧКО, головний спеціаліст відділу соціально-трудових відносин та оплати праці Головного управління праці й соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації

 

Працівник має право на щорічну відпустку тривалістю 36 календарних днів (30 календарних днів — щорічна основна відпустка як інваліду ІІ групи та 6 календарних днів — щорічна додаткова відпустка за ненормований робочий день, установлена колективним договором).

Чи має такий працівник щорічно одержувати грошову компенсацію за невикористану щорічну відпустку та за скільки днів?

(Донецька обл.)

 

Нагадаємо, що

ч. 5 ст. 11 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) забороняється ненадання щорічних відпусток повної тривалості впродовж двох років підряд.

На бажання працівника частина щорічної відпустки замінюється грошовою компенсацією. Але при цьому тривалість наданої працівникові щорічної та додаткових відпусток не повинна бути менше ніж 24 календарних дні (

ч. 4 ст. 24 Закону про відпустки).

Таким чином,

Закон про відпустки не забороняє одержувати щорічно компенсацію за невикористані дні щорічної та додаткових відпусток, але за умови тільки після обов’язкового використання 24 календарних днів щорічної відпустки за робочий рік.

У наведеній ситуації при виконанні вказаної умови інвалід II групи має право одержати грошову компенсацію за невикористані щорічну та додаткову відпустки за цей самий робочий рік лише за 12 календарних днів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі