Теми статей
Обрати теми

Реєстрація колективного договору

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Реєстрація колективного договору

 

Наталя ГРИЦЕНКО, начальник відділу соціально-трудових відносин та оплати праці Головного управління праці й соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації

 

Чи обов’язково подавати колективний договір на реєстрацію?

(Запорізька обл.)

 

Так, ця норма прописана у

ст. 9 Закону України «Про колективні договори і угоди» від 01.07.93 р. № 3356-III (далі — Закон № 3356) та ст. 15 КЗпП. Порядок повідомної реєстрації визначений Положенням, яке затверджено постановою Кабінету Міністрів України «Про порядок повідомної реєстрації галузевих та регіональних угод, колективних договорів» від 05.04.94 р. № 225 (далі — Положення). Повідомна реєстрація провадиться для врахування норм колективного договору під час розгляду як колективних, так й індивідуальних трудових спорів, які можуть виникати за результатами їх застосування уповноваженими на це органами, і засвідчує автентичність примірників і копії, поданих на реєстрацію.

Підписаний уповноваженими представниками сторін колективний договір подається в трьох примірниках. Вважаємо за доцільне реєструвати колективні договори в територіальних органах праці та соціального захисту населення. Проте це можливо й у виконавчому комітеті сільської, селищної ради.

Реєструючі органи роблять на них напис установленого зразка, одночасно вноситься запис до реєстру.

У повідомній реєстрації може бути відмовлено лише в разі неавтентичності примірників.

Пунктом 3 Положення

передбачено, що колективний договір має:

— не суперечити вимогам трудового законодавства та умовам угод вищого рівня (Генеральної та галузевої);

— містити інформацію про джерела фінансування заходів щодо надання додаткових, порівняно з чинним законодавством, соціальних пільг і гарантій;

— відповідати вимогам законодавства про мови та загальним правилам правопису.

Якщо колективний договір не відповідає зазначеним вимогам, реєструючий орган усе ж таки його реєструє. При цьому одночасно

відображає виявлені порушення, оскільки відповідно до ст. 5 Закону № 3356 та ст. 16 КЗпП норми колективного договору, що погіршують порівняно з чинним законодавством права працівників, є недійсними і їх забороняється включати до змісту колективного договору.

Реєстрація проводиться у двотижневий термін. Зареєстровані примірники повертаються сторонам, які його уклали, третій примірник зберігається реєструючим органом.

Зміни та доповнення, що вносяться до колективного договору протягом терміну його дії, також підлягають повідомній реєстрації в такому самому порядку.

Якщо на районному рівні укладена галузева регіональна угода (у галузі житлово-комунального господарства, освіти, охорони здоров’я тощо), вона реєструється в порядку, передбаченому для колективних договорів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі