Теми статей
Обрати теми

Заміщення працівників, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до трьох років

Редакція ОП
Відповідь на запитання

ЗАМІЩЕННЯ ПРАЦІВНИКІВ, ЯКІ ПЕРЕБУВАЮТЬ У ВІДПУСТЦІ ДЛЯ ДОГЛЯДУ ЗА ДИТИНОЮ ДО ТРЬОХ РОКІВ

 

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник управління соціально-економічного захисту Профспілки працівників освіти і науки України

 

У штатному розписі методичного кабінету затверджено 1,5 одиниці методиста. Працівники, які зараховані на ці посади, перебувають у відпустці для догляду за дитиною віком до трьох років. На період такої відпустки тимчасово відсутніх працівників замінює один педпрацівник.

Як такого працівника необхідно оформити в даному випадку: як сумісника чи на 1,5 ставки методиста? Яку тривалість робочого тижня та щорічної відпустки може бути встановлено такому педпрацівнику-методисту?

(м. Дніпропетровськ)

 

Якщо штатним розписом методичного кабінету передбачено 1,5 посади методиста (а не завідувача та 0,5 методиста), які є не заміщеними у зв’язку з відпусткою для догляду за дитиною основних працівників, то на час їх відсутності може бути прийнято нового працівника на 1 штатну посаду методиста за строковим договором та укладено з ним додатково строковий трудовий договір на роботу в обсязі 0,5 посади методиста за внутрішнім сумісництвом. При цьому методист має відпрацьовувати 60 годин щотижня виходячи з того, що тривалість робочого часу за посадою методиста з повним обсягом роботи складає 40 годин на тиждень.

Не виключена можливість установлення працівникові, прийнятому на посаду методиста за строковим договором, доплати за виконання обов’язків відсутнього працівника у розмірі 50 відсотків посадового окладу. Підставою для цього є норма абз. «а» п.п. 3 п. 4 наказу Міністерства освіти і науки «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557).

Виконання обов’язків методиста, за які встановлюється доплата, у такому випадку здійснюється в основний робочий час, тривалість якого складає 40 годин на тиждень.

Законодавством також не заборонено встановлювати надбавки за творчі досягнення, за складність і напруженість у роботі чи за виконання особливо важливої роботи в розмірі 50 відсотків посадового окладу як у випадку роботи на 1,5 посади методиста, так і при встановленні доплати за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника. Зазначена норма передбачена абз. «а» п.п. 2 п. 4 наказу № 557.

Тривалість робочого часу за таких умов оплати праці складає також 40 годин на тиждень.

Щорічна основна відпустка

відповідно до Порядку надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам, затвердженого постановою КМУ від 14.04.97 р. № 346, надається методистам методичних установ тривалістю 42 календарних дні незалежно від того, на яких умовах працюватиме працівник. Тобто робота на 1,5 ставки чи робота, за виконання якої встановлюються доплати або надбавки, не впливає на тривалість відпустки.

Збільшений обсяг роботи у зв’язку з відсутністю колег ураховується при визначенні розміру оплати за час відпустки, оскільки відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100, в усіх випадках її збереження включаються як основна заробітна плата, так доплати і надбавки, у тому числі за суміщення професій і посад; розширення зон обслуговування або виконання підвищених обсягів робіт; високі досягнення в праці; умови та інтенсивність праці; вислугу років та інші; виробничі премії; винагорода за підсумками річної роботи тощо.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі