Теми статей
Обрати теми

Щодо індексації грошових доходів

Редакція ОП
Лист від 25.06.2010 р. № 114/10/136-10

Міністерство праці та соціальної політики України

Щодо індексації грошових доходів

Лист від 25.06.2010 р. № 114/10/136-10

 

Департамент стратегії соціального розвитку Міністерства праці та соціальної політики України <…> щодо індексації грошових доходів повідомляє.

Відповідно до пункту 5 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 р. № 1078 (зі змінами і доповненнями, внесеними постановами Кабінету Міністрів України від 17.05.2006 р. № 690, від 11.07.2007 р. № 913 та від 12.03.2008 р. № 170), передбачено, що в разі зростання грошових доходів населення, зокрема заробітної плати, місяць, в якому відбулося підвищення, вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для індексації грошових доходів населення. Грошові доходи, одержані за цей місяць, не індексуються. З наступного за базовим місяця наростаючим підсумком розраховується індекс для проведення подальшої індексації.

При підвищенні заробітної плати з січня та квітня 2010 року і проведенням у зв'язку з цим перерахунку заробітної плати працівників підприємств, установ та організацій зазначені місяці слід вважати базовими при обчисленні індексу споживчих цін для подальшої індексації тим працівникам, у яких сума підвищення грошового доходу перевищує суму індексації, нарахованої за відповідний місяць. Нараховані та виплачені суми індексації за січень, лютий, березень та квітень 2010 року підлягають перерахунку.

Отже, якщо в січні 2010 року було підвищено розмір заробітної плати і це підвищення перевищило суму індексації, нарахованої за відповідний місяць, то цей місяць вважався базовим при обчисленні індексу споживчих цін для проведення індексації.

Якщо сума підвищення доходу менша від суми індексації, подальша індексація проводиться за прикладом, наведеним у додатку 4 до Порядку, який передбачає порівняння сум підвищення заробітної плати із сумою індексації, яка вже нараховувалась у попередні місяці.

У разі якщо

в період між переглядом заробітної плати не відбулося права на проведення індексації, місяць чергового підвищення заробітної плати вважається базовим.

Враховуючи те, що в період між переглядом заробітної плати (в лютому — березні 2010 року) не відбулося права на проведення індексації, а в квітні 2010 року знову проведено підвищення заробітної плати, то цей місяць вважається базовим і грошові доходи індексації не підлягають.

 

Заступник директора Департаменту стратегії соціального розвитку Н. Підлужна

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

Період між переглядом зарплати та право на індексацію

 

У листі, що коментується, Мінпраці роз’яснює особливості проведення індексації заробітної плати працівників при проведенні перерахунку заробітної плати працівників підприємств, установ, організацій у зв’язку з підвищенням зарплати із січня та квітня 2010 року.

Відомство нагадує, що при проведенні такого перерахунку місяці підвищення заробітної плати — січень та квітень 2010 року — слід вважати базовими лише для тих працівників, у яких сума підвищення грошового доходу перевищує суму індексації, нарахованої за відповідний місяць, згідно з Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078).

Якщо ж сума підвищення доходу менша за суму індексації, то таке підвищення зарплати не впливає на порядок її індексації (п. 5 Порядку № 1078). При цьому такий місяць підвищення не вважається базовим і зарплату продовжують індексувати на індекси, визначені відповідно до Порядку № 1078.

У листі, що коментується, відомство звертає увагу на нюанси визначення базового місяця у квітні 2010 року. Так, якщо останнім базовим місяцем для працівників був січень 2010 року, то в період між переглядом заробітної плати (у лютому — березні 2010 року) для таких працівників не настало права на проведення індексації. І оскільки у квітні 2010 року знову проведено підвищення заробітної плати, то цей місяць вважається базовим для зазначених працівників.

Слід зауважити, що таку позицію Мінпраці займало й раніше, у листі від 04.07.2008 р. № 53/10/136-08: «якщо в період між переглядом заробітної плати не настало право на індексацію, місяць чергового підвищення заробітної плати вважається базовим». Аналогічну думку в цій ситуації висловлює і фахівець Мінпраці в консультації «Визначення базового місяця після підвищення посадових окладів» // «ОП», 2010, № 13, с. 25.

Таким чином, враховуючи роз’яснення Мінпраці, для працівників 1 — 5-го тарифних розрядів, посадові оклади яких визначаються на основі Єдиної тарифної сітки, за умови, що їх заробітна плата складається лише з посадового окладу (без постійних доплат і надбавок), базовими місяцями у 2010 році будуть січень, квітень і липень.

 

Людмила ТРОХИМЕНКО, економіст-аналітик

Видавничого будинку «Фактор»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі