Теми статей
Обрати теми

Про надання відпустки у зв’язку з навчанням під час перебування у відпустці для догляду за дитиною

Редакція ОП
Лист від 27.07.2010 р. № 217/13/116-10

Міністерство праці та соціальної політики України

Про надання відпустки у зв'язку з навчанням під час перебування у відпустці для догляду за дитиною

Лист від 27.07.2010 р. № 217/13/116-10

 

У Департаменті з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці розглянуто лист <…> і повідомляється.

Стаття 216 КЗпП та стаття 15 Закону України «Про відпустки» визначають право на додаткову оплачувану відпустку у зв'язку з навчанням у вищих навчальних закладах, навчальних закладах післядипломної освіти та аспірантурі.

Такі відпустки надаються лише працівникам, які успішно навчаються без відриву від виробництва у вищих навчальних закладах з вечірньою та заочною формами навчання.

Для отримання додаткової оплачуваної відпустки у зв'язку з навчанням працівнику-студенту необхідно надати роботодавцю довідку-виклик навчального закладу на сесію, в якій, зокрема, зазначається: форма навчання; рівень акредитації навчального закладу; курс, на якому працівник навчається, період сесії, встановлений навчальним закладом, підстава для надання такої відпустки (для складання заліків та іспитів, настановчих занять, державних іспитів, для підготовки та захисту дипломної роботи), та написати заяву про надання такої відпустки.

Жінка, перебуваючи у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку,

має право перервати цю відпустку з метою одержання додаткової оплачуваної відпустки у зв'язку з навчанням. Від жінки у цьому разі роботодавець не повинен вимагати, аби вона визначений період відпрацювала перед наданням їй відпустки у зв'язку з навчанням. Переривання частково оплачуваної відпустки по догляду за дитиною має бути належно оформлене на підставі заяви працівниці наказом роботодавця. Аналогічно після закінчення відпустки у зв'язку з навчанням може бути оформлена відпустка по догляду за дитиною.

До органів праці та соціального захисту населення подається копія наказу (розпорядження) роботодавця про надання жінці відпустки для догляду за дитиною.

Нарахування виплат за час додаткової відпустки у зв'язку з навчанням провадиться за нормами пункту 7 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 № 100:

шляхом ділення сумарного заробітку за останні перед наданням відпустки 12 місяців або за менший фактично відпрацьований період на відповідну кількість календарних днів року чи меншого відпрацьованого періоду (за винятком святкових і неробочих днів, встановлених статтею 73 КЗпП України). Одержаний результат перемножується на число календарних днів відпустки.

При наданні додаткової відпустки у зв'язку з навчанням оплачуються всі (календарні) дні зазначеної відпустки відповідно до виклику на сесію, в т. ч. святкові і неробочі дні.

Якщо протягом розрахункового періоду працівник не мав заробітку не зі своєї вини, в т. ч. знаходився у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею 3-х років, то відповідно до пункту 4 вищеназваного Порядку середня заробітна плата розраховується виходячи з установлених за його посадою у штатному розписі на момент проведення розрахунку тарифної ставки, посадового (місячного) окладу.

 

Директор Департаменту О. Товстенко

 

Коментар редакції

 

Працівниця має право перервати відпустку для догляду за дитиною до трьох років для отримання оплачуваної відпустки у зв’язку з навчанням

 

У листі, що коментується, Мінпраці зазначило, що жінка, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку,

має право перервати цю відпустку та оформити додаткову оплачувану відпустку у зв'язку з навчанням. На це і раніше наголошувало Мінпраці в листах від 11.10.2000 р. б/н та від 29.05.2007 р. № 126/13/133-07. При цьому відомство звертає увагу на те, що роботодавець не повинен вимагати від жінки, аби вона визначений період відпрацювала перед наданням їй відпустки у зв'язку з навчанням.

Слід зазначити, що додаткову відпустку у зв’язку з навчанням виділено до окремої категорії відпусток і вона не належить ні до щорічної, ні до соціальної відпусток. У свою чергу, відпустка для догляду за дитиною до трьох років є одним із видів соціальних відпусток. Отже, це два різні види відпусток і, оскільки прямо не встановлено іншого (як, наприклад, стосовно відпустки для догляду за дитиною до трьох років, що збігається з відпусткою

у зв’язку з вагітністю та пологами), працівниця не може одночасно перебувати в тій і в іншій відпустці. Тому їй необхідно перервати відпустку для догляду за дитиною до трьох років шляхом подання роботодавцю відповідної заяви та написати заяву про надання їй відпустки у зв’язку з навчанням. На підставі цих заяв керівник видає наказ про припинення відпустки для догляду за дитиною до трьох років і початок навчальної відпустки.

Після закінчення навчальної відпустки жінка може знову оформити відпустку для догляду за дитиною до трьох років, написавши відповідну заяву. При цьому відпустка для догляду за дитиною не продовжується на кількість днів, протягом яких жінка перебувала у навчальній відпустці (лист Мінпраці від 29.05.2007 р. № 126/13/133-07).

Дні навчальної відпустки оплачуються за рахунок фонду оплати праці підприємства відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100). У загальному випадку розрахунковий період дорівнює останнім 12 календарних місяцям (з 1-го до 1-го числа) перед місяцем надання відпустки. Нагадаємо, що згідно з абзацом шостим п. 2 Порядку № 100 час, протягом якого працівники відповідно до чинного законодавства або з інших поважних причин не працювали і за ними не зберігався заробіток або зберігався частково, виключається з розрахункового періоду. Це означає, що місяці перебування працівниці у відпустці для догляду за дитиною до трьох років не беруться до розрахунку.

Зважаючи на це, може виникнути ситуація, за якої в розрахунковому періоді за останні 12 календарних місяців або за менший фактично відпрацьований час у працівниці не було заробітку. У цьому випадку при розрахунку середньої зарплати для оплати навчальної відпустки потрібно виходити з останнього абзацу п. 4 Порядку № 100: в інших випадках, коли нарахування провадяться виходячи із середньої заробітної плати,

якщо працівник не мав заробітку не з його вини, розрахунки здійснюються виходячи з установленої йому в трудовому договорі тарифної ставки, посадового (місячного) окладу.

Приклад.

Згідно з довідкою-викликом на сесію Сидоренко М. К. (працює з 14.01.2008 р.) надано додаткову відпустку у зв'язку з навчанням з 06.09.2010 р. по 20.09.2010 р. включно на 15 календарних днів.

Згідно зі штатним розписом підприємства посадовий оклад Сидоренко М. К. станом на 06.09.2010 р. складає 1800 грн. Розрахунковим періодом для оплати навчальної відпустки є вересень 2009 року — серпень 2010 року. З 20.07.2009 р. Сидоренко М. К. знаходиться у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

У розрахунковому періоді працівниця не мала заробітку з поважних причин (перебувала у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку).

Отже, навчальну відпустку працівниці в такому разі буде оплачено виходячи з установленого їй на день виходу у відпустку у зв'язку з навчанням

посадового окладу (1800 грн.).

Дохід працівниці, що береться до розрахунку:

1800

грн. х 12 = 21600 грн.

Кількість календарних днів у розрахунковому періоді — 355 дн. (365 за вирахуванням святкових і неробочих днів (10)).

Сума відпускних за час додаткової відпустки у зв'язку з навчанням дорівнює:

21600 грн. : 355 дн. х 15 = 912,68 грн.

Слід зазначити, що при наданні додаткової відпустки у зв'язку з навчанням

оплачуються всі (календарні) дні зазначеної відпустки відповідно до виклику на сесію, у тому числі святкові і неробочі дні.

Нагадаємо також, що оформлення відпустки у зв’язку з навчанням згідно з п. 20 Порядку призначення і виплати державної допомоги сім'ям з дітьми, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2001 р. № 1751 (далі — Порядок № 1751), до закінчення відпустки для догляду за дитиною до трьох років зобов’язує роботодавця

повідомляти органи соціального захисту населення протягом п'яти днів після видання наказу про припинення зазначеної відпустки.

На час оформлення відпустки у зв'язку з навчанням виплата допомоги припиняється (п. 23 Порядку № 1751).

Після повернення жінки з навчальної відпустки у відпустку для догляду за дитиною для подальшого отримання допомоги їй знову необхідно надати органам соціального захисту населення заяву про отримання допомоги та копію наказу (розпорядження) про надання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

 

Наталія ІВЛЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі