Теми статей
Обрати теми

Щодо виплати допомоги для оздоровлення державним службовцям

Редакція ОП
Лист від 19.07.2010 р. № 671/13-84-10

Міністерство праці та соціальної політики України

Щодо виплати допомоги для оздоровлення державним службовцям

Лист від 19.07.2010 р. № 671/13-84-10

 

Департамент з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці в межах компетенції розглянув <…> лист щодо надання допомоги для оздоровлення згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 09.03.2006 р. № 268 і повідомляє.

Частиною першою статті 35 Закону України «Про державну службу» передбачено надання державним службовцям щорічної відпустки тривалістю 30 календарних днів

з виплатою допомоги для оздоровлення у розмірі посадового окладу.

При цьому згідно з підпунктом 3) пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 09.03.2006 р. № 268 «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» (зі змінами) керівникам органів

надано право за наявності коштів надавати працівникам допомогу для оздоровлення при наданні щорічної відпустки в розмірі, що не перевищує середньомісячної заробітної плати працівника.

Це одна й та сама допомога,

виплата якої у розмірі посадового окладу є обов'язковою при наданні щорічної відпустки, а за наявності коштів — у розмірі середньомісячної заробітної плати.

При цьому під час формування фонду оплати праці на відповідний бюджетний рік для кожного працівника передбачається одна допомога для оздоровлення.

Що стосується виплати допомоги на оздоровлення при наданні частини відпустки, то відповідно до статті 12 Закону України «Про відпустки» щорічну відпустку на прохання працівника може бути поділено на частини будь-якої тривалості за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 14 календарних днів.

У випадку поділу щорічної відпустки на частини зазначена допомога виплачується працівникові один раз на рік при наданні будь-якої з частин щорічної відпустки.

Згідно зі статтею 11 Закону України «Про відпустки» забороняється ненадання щорічних відпусток повної тривалості протягом двох років підряд. Якщо ж усе таки працівник не був у відпустці і має намір використати своє право на відпустку у поточному році за попередній рік, то виплата допомоги для оздоровлення за відпрацьований період

проводиться за рахунок економії фонду оплати праці без утисків для інших працівників.

 

Директор Департаменту О. Товстенко

 

КОМЕНТАР СПЕЦІАЛІСТА

 

Особливості виплати допомоги для оздоровлення держслужбовцям

 

У листі, що коментується, Мінпраці роз’яснило норми застосування законодавчих і нормативно-правових актів щодо виплати допомоги для оздоровлення державним службовцям. Так, відомство звернуло увагу на такі моменти.

 

1. Розмір допомоги.

Розмір допомоги для оздоровлення держслужбовцям, що виплачується при наданні щорічної відпустки, регламентовано двома документами:

— Законом України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-ХII (далі — Закон № 3723) — у розмірі

посадового окладу (ч. 1 ст. 35 Закону № 3723);

— постановою КМУ «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268 (далі — постанова № 268) — у розмірі

середньомісячної заробітної плати (п.п. 3 п. 2 постанови № 268).

У листі, що коментується, відомство роз’яснює: зазначені норми встановлюють розмір однієї і тієї самої допомоги — допомоги для оздоровлення, виплата якої є обов’язковою при наданні щорічної відпустки. При цьому розмір допомоги для оздоровлення, передбачений ст. 35 Закону № 3723 у розмірі

посадового окладу, є обов’язковою виплатою , а допомога для оздоровлення, передбачена постановою № 268, може виплачуватися в розмірі середньомісячної заробітної плати за умови наявності коштів на оплату праці.

Таким чином, у разі надання державному службовцю відпустки йому має бути виплачено

матеріальну допомогу для оздоровлення, залежно від наявного фонду заробітної плати — не менше посадового окладу та не більше середньомісячної заробітної плати працівника.

 

2. Виплата допомоги в разі поділу відпустки на частини.

Законодавством не встановлено умови чи обмеження виплати допомоги для оздоровлення при поділі щорічної відпустки на частини. Тому в разі поділу щорічної відпустки на частини згідно зі ст. 12 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР

така допомога виплачується один раз на рік при наданні будь-якої з частин щорічної відпустки.

 

3. Якщо працівник у поточному році використовує попередні невикористані відпустки

.

На кожного працівника у фонді оплати праці відповідного бюджетного року передбачається надання однієї допомоги для оздоровлення. Якщо працівник бажає використовувати в поточному році раніше невикористану щорічну відпустку, то

джерелом виплати допомоги для оздоровлення може бути економія фонду оплати праці. При цьому не повинні обмежуватися права інших працівників.

Таким чином, в один календарний рік може надаватися двічі і більше матеріальна допомога для оздоровлення за попередні періоди робочих років. При цьому розміри допомоги, що виплачується, залежатимуть від наявності коштів на оплату праці (не менше посадового окладу і не більше середньомісячної заробітної плати працівника).

Слід також нагадати, що

в разі невикористання щорічної відпустки (якщо працівник у відпустку не йде або звільняється, не використавши свого права на відпустку), допомога для оздоровлення не виплачується.

 

Ганна ХОРОШКО,
 головний спеціаліст Головного управління праці
 та соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі