Теми статей
Обрати теми

Виплата матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань працівниці, яка знаходиться в декретній відпустці

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Виплата матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань працівниці, яка знаходиться в декретній відпустці

 

Наталія ІВЛЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Секретар голови районної ради з липня 2010 року знаходиться у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Відпустка та виплата допомоги на оздоровлення надавалися в лютому 2010 року. У липні 2010 року працівниця написала заяву про надання їй матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань. Чи можливо це зробити та як здійснити розрахунок середньомісячної заробітної плати?

(Донецька обл.)

 

Одразу зазначимо, що працівниця, яка знаходиться у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, є працівником установи та не перериває з нею трудові відносини.

Умови оплати праці посадових осіб та службовців органів місцевого самоврядування визначені

постановою КМУ «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268 (далі — постанова № 268).

Відповідно до

п.п. 3 п. 2 постанови № 268 право надавати працівникам матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань у сумі, що не перевищує середньомісячної заробітної плати, надано керівникам відповідних органів у межах затвердженого фонду оплати праці. Рішення про надання такої матеріальної допомоги приймається керівником відповідного органу, виходячи з обставин, викладених у заяві працівника. Таким чином, якщо дозволяє фінансова можливість, то допомогу працівниці, що перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, виплатити можна.

Середньомісячну заробітну плату для виплати матеріальної допомоги розраховують відповідно до

Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100), виходячи з виплат за останні 2 календарні місяця роботи, що передують події, з якою пов’язана відповідна виплата (абзац третій п. 2 Порядку № 100).

Якщо

впродовж останніх 2 календарних місяців працівниця не працювала, середня заробітна плата обчислюється згідно з абзацом четвертим п. 2 Порядку № 100, виходячи з виплат за попередні 2 місяці роботи. Якщо і впродовж цих місяців працівниця не мала заробітку не зі своєї вини, розрахунки проводяться виходячи з установлених їй у трудовому договорі тарифної ставки, посадового (місячного) окладу (останній абзац п. 4 Порядку № 100).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі