Теми статей
Обрати теми

Тривалість навчальної відпустки при навчанні у двох закладах

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Тривалість навчальної відпустки при навчанні у двох закладах

 

Ганна ХОРОШКО, головний спеціаліст відділу соціально-трудових відносин та оплати праці Головного управління праці та соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації

 

Працівник, перебуваючи у щорічній відпустці, звернувся до відділу кадрів з проханням перенесення щорічної відпустки у зв’язку з тим, що одержав довідку-виклик на навчальну сесію для складання іспитів на 20 календарних днів. Проте перед щорічною відпусткою він уже перебував у навчальній відпустці терміном 20 днів. За його словами, він навчається у двох навчальних закладах.

Чи можна перенести щорічну відпустку працівнику в такому випадку і скільки календарних днів оплачуваної відпустки на рік можна надавати за навчання у двох закладах за заочною формою навчання (четвертий та п'ятий курс)?

(м. Харків)

 

За

ст. 22 Конституції України конституційні права, у тому числі право на освіту, і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані. Відповідно до ст. 4, 6 Закону України «Про вищу освіту» від 17.01.2002 р. № 2984-ІІІ громадяни України вільні у виборі форми здобуття вищої освіти, вищого навчального закладу, напрямку підготовки і спеціальності. Основними принципами освіти в Україні є доступність для кожного громадянина всіх форм і типів освітніх послуг, що надаються державою; рівність умов кожної людини для повної реалізації її здібностей, таланту, всебічного розвитку.

Право на оплачувані додаткові відпустки у зв’язку з навчанням закріплено

Конвенцією Міжнародної організації праці № 140 «Про оплачувані учбові відпустки», ратифікованою Україною Законом від 26.09.2002 р. № 174-ІV, Кодексом законів про працю України та Законом України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки). При цьому обмежень щодо надання відпусток у зв’язку з навчанням чинним законодавством не передбачено.

Особа має право

на здобуття освіти одночасно в кількох навчальних закладах та відповідно на додаткові оплачувані відпустки у зв’язку з навчанням як в одному вищому навчальному закладі, так і в іншому.

Відповідно до

ст. 15 Закону про відпустки працівникам, які успішно навчаються без відриву від виробництва у вищих навчальних закладах з вечірньою та заочною формами навчання, надаються додаткові оплачувані відпустки на період настановних занять, виконання лабораторних робіт, складання заліків та іспитів для тих, хто навчається на третьому та наступних курсах у вищих навчальних закладах незалежно від рівня акредитації за заочною формою навчання — 40 календарних днів.

Ураховуючи вищевикладене, працівник, який навчається без відриву від виробництва у двох навчальних закладах, відповідно має право на відпустки у зв’язку з навчанням

на четвертому курсі одного навчального закладу тривалістю 40 календарних днів та на та п'ятому курсі іншого навчального закладу теж тривалістю 40 календарних днів. Ці відпустки надаються впродовж навчального року.

Підставою для надання таких відпусток є заява працівника та довідка-виклик навчального закладу, в якій зазначається: форма навчання; рівень акредитації навчального закладу; курс, на якому працівник навчається.

Згідно з п. 4 ч. 2 ст. 11 Закону про відпустки у разі збігу щорічної основної відпустки з відпусткою у зв’язку з навчанням щорічна відпустка має бути перенесена на інший період або продовжена.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі