Теми статей
Обрати теми

Тривалість робочого дня науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів ІІІ — ІV рівнів акредитації

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Тривалість робочого дня науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів ІІІ — IV рівнів акредитації

 

Ольга ГАРАЩУК, головний спеціаліст Управління соціально-економічного захисту Профспілки працівників освіти і науки України

 

Яка тривалість робочого дня науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів ІІІ — IV рівнів акредитації? Чи правомірно в правилах внутрішнього трудового розпорядку регламентувати робочий день науково-педагогічних працівників так само, як і інших працівників вищих навчальних закладів ІІІ — IV рівнів акредитації?

(м. Одеса)

 

Статтею 49 Закону України «Про вищу освіту» від 17.01.2002 р. № 2984-III

(далі — Закон № 2984) встановлено, що робочий час науково-педагогічного працівника визначається Кодексом законів про працю України (далі — КЗпП).

Статтею 50 КЗпП

передбачено, що нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень. Але ця норма трудового законодавства є граничною та загальною для всіх працівників. У ст. 51 КЗпП зазначається, що для окремих категорій працівників (учителів, лікарів та інших) законодавством установлюється скорочена тривалість робочого часу.

Конкретний перелік працівників, для яких установлено скорочену тривалість робочого часу

на тиждень, визначений пп. 1 і 2 ст. 51 КЗпП. Тривалість робочого часу для науково-педагогічних працівників (викладачів) ст. 51 КЗпП не передбачена.

Відповідно до

ст. 52 КЗпП тривалість щоденної роботи визначається правилами внутрішнього трудового розпорядку або графіками змінності з додержанням установленої тривалості робочого тижня.

Отже, конкретна тривалість робочого дня може бути встановлена для тих працівників, яким визначено норму робочого часу на тиждень.

Щодо визначення робочого часу викладачів вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації, то

ст. 49 Закону № 2984 закріплено норму щодо їх максимального навчального навантаження в обсязі 900 годин на навчальний рік (ст. 49 Закону № 2984). Вищим навчальним закладом установлюється мінімальний та максимальний обов'язковий обсяг навчального навантаження в межах робочого часу викладачів з урахуванням виконання інших обов'язків з методичної, наукової та організаційної роботи і в порядку, передбаченому статутом та колективним договором.

Згідно з

п. 5.1 Положення про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах, затвердженого наказом Міністерства освіти України від 02.06.93 р. № 161 (далі — Положення № 161), тривалість робочого часу викладача з повним обсягом обов'язків з навчальної, методичної, наукової та організаційної роботи, відображених в його індивідуальному робочому плані, становить не більше 1548 годин на навчальний рік при середньотижневій тривалості 36 годин.

До того ж

наказом Міністерства освіти і науки України «Про затвердження норм часу для планування і обліку навчальної роботи та переліків основних видів методичної, наукової й організаційної роботи педагогічних і науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів» від 07.08.2002 р. № 450 регламентовано лише норми часу для планування й обліку видів навчальної роботи, зокрема: проведення практичних, лабораторних та семінарських занять, читання лекцій, проведення консультацій з навчальних дисциплін протягом семестру, проведення екзаменаційних консультацій, перевірка контрольних (модульних) робіт, передбачених навчальним планом, що виконуються під час аудиторних занять тощо.

Інші складові робочого часу викладача — методична, наукова, організаційна роботи — містять лише переліки видів робіт без визначення норм часу на виконання кожного з них.

Час виконання таких робіт, не передбачених розкладом аудиторних навчальних занять і консультацій або графіком контрольних заходів, визначається в порядку, встановленому конкретним вищим навчальним закладом, з урахуванням особливостей спеціальності та форм навчання (

п. 5.5 Положення № 161).

Графік робочого часу окремого викладача визначається розкладом навчальних занять, який має забезпечити виконання навчального плану в повному обсязі, та іншими видами робіт, передбаченими його

індивідуальним робочим планом, затвердженим керівником кафедри. Його виконання має систематично перевірятися шляхом обговорення на засіданнях кафедр та отримувати відповідну оцінку.

Таким чином, виходячи зі специфіки роботи науково-педагогічних працівників, яка полягає в тому, що не всі її складові підлягають унормуванню та для кожного викладача відповідно до його посади затверджується конкретний індивідуальний робочий план, установлення конкретної тривалості та графіка робочого дня для науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації є безпідставним.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі