Теми статей
Обрати теми

Нарахування надбавки за вислугу років лікарю при чергуванні у стаціонарному відділенні понад місячну норму робочого часу

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Нарахування надбавки за вислугу років лікарю при чергуванні у стаціонарному відділенні понад місячну норму робочого часу

 

Світлана ШАМРАЙ, головний спеціаліст Департаменту економіки, фінансів і бухгалтерської звітності Міністерства охорони здоров’я України

 

Яким чином нараховується надбавка за вислугу років лікарям, які чергують у стаціонарі, якщо чергування здійснюється понад місячну норму робочого часу?

(м. Київ)

 

Відповідно до

п. 5.2 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров'я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Міністерства праці та соціальної політики та Міністерства охорони здоров'я від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови оплати праці), заклади охорони здоров'я, які мають стаціонари, належать до безперервно діючих закладів, медична допомога в яких надається цілодобово. Чергування у стаціонарах здійснюється за рахунок місячної та понад місячної норми робочого часу працівника. Робочий час працівників ураховується помісячно. Місячна норма робочого часу визначається виходячи з встановленої для даного працівника щоденної тривалості робочого часу, передбаченої для шестиденного робочого тижня, та кількості робочих днів у даному місяці. У місячну норму включаються всі види робіт, які виконуються працівником (тобто основна робота, чергування, виклик для надання допомоги хворим удома тощо).

Лікарі та фахівці з базовою та неповною вищою неповною освітою можуть залучатися за їх згодою до чергувань понад місячну норму робочого часу без обійняття штатних посад з оплатою з фонду оплати праці.

У цьому разі оплата роботи, яка виконується у робочі дні тижня, проводиться в одинарному розмірі понад оклад, а у вихідний день за графіком, святковий чи неробочий день — у розмірі подвійної годинної або денної ставки понад оклад (

ст. 106, 107 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП)).

За чергування в нічний час проводиться додаткова оплата в розмірах, установлених

п. 3.2 р. 3 Умов оплати праці. У разі продовження працівником роботи внаслідок неявки працівника, якого замінює, до моменту закінчення зміни та неможливості замінити його іншим працівником оплата проводиться за фактично відпрацьовані години як за роботу в надурочний час відповідно до ст. 106 КЗпП.

Чергування понад місячну норму робочого часу не є сумісництвом. Залучення працівників до чергувань понад місячну норму робочого часу можливе тільки в тих випадках, коли в закладі відсутні вакантні посади за цією спеціальністю.

Годинні та денні ставки, передбачені

п. 5.2 Умов оплати праці, визначаються виходячи з посадового окладу, встановленого з урахуванням підвищень.

Відповідно до

п. 6 Порядку виплати надбавки за вислугу років лікарям і фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою державних та комунальних закладів охорони здоров'я, затвердженого постановою КМУ від 29.12.2009 р. № 1418 ( далі — Порядок № 1418), надбавка за вислугу років у державному або комунальному закладі охорони здоров'я обчислюється виходячи з посадового окладу (з підвищеннями) працівника без урахування інших надбавок і доплат.

Надбавка виплачується щомісяця за фактично відпрацьований час за основним місцем роботи та за сумісництвом (п. 7 Порядку № 1418). Тобто надбавку за вислугу років при чергуванні в стаціонарі понад місячну норму робочого часу нараховують за фактично відпрацьований час.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі