Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Редакція ОП
Новини

ПОЗАЧЕРГОВЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ ІНВАЛІДІВ

Верховна Рада України Законом від 02.07.2010 р. № 2424-VI унесла зміни до ст. 38 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» від 21.03.91 р. № 875-XII. Змінами встановлено

право інвалідів першої та другої груп на позачергове обслуговування в касах міського та міжміського транспорту, а також на підприємствах, установах та в організаціях всіх форм власності та підпорядкованості, що надають будь-які послуги населенню.

Інформацію про право на позачергове обслуговування має бути розташовано в зазначених об'єктах на видному місці.

Закон набрав чинності з дня опублікування — 29.07.2010 р. («Голос України», 2010, № 139).

 

ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ ДЕРЖСЛУЖБОВЦів: ВІДОБРАЖЕННЯ В ТАБЕЛІ ОБЛІКУ РОБОЧОГО ЧАСУ

Мінпраці в листі від 22.06.2010 р. № 6551/0/14-10/13 надало роз'яснення з питань, пов'язаних з веденням обліку робочого часу при направленні державних службовців на навчання та підвищення кваліфікації.

Так, відомство роз'яснило, що згідно з абзацом 9 п. 9 Положення про систему підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації державних службовців, затвердженого постановою КМУ від 08.02.97 р. № 167, строки та форми підвищення кваліфікації визначаються органом, в якому працює державний службовець, залежно від сфери його діяльності. При цьому строк підвищення кваліфікації не повинен перевищувати:

— з відривом від служби та збереженням заробітної плати — чотирьох тижнів (за погодженням з Кабінетом Міністрів України, як виняток, двох місяців);

— без відриву від служби — шести місяців.

На думку Мінпраці, на підставі наказу (розпорядження) про направлення працівника на курси підвищення кваліфікації або короткострокові семінари, зокрема тренінги, у табелі обліку робочого часу можна зробити

позначку «Ін» — інший невідпрацьований час, передбачений законодавством.

 

ПФУ ПРО НАРАХУВАННЯ ТА УТРИМАННЯ ПЕНСІЙНИХ ВНЕСКІВ ІЗ ЗАРПЛАТИ ПРАКТИКАНТІВ

Пенсійний фонд у листі від 17.05.2010 р. № 8412/03-30 роз'яснив, що на виплати особі, яка

не перебуває у трудових відносинах з підприємством (установою, організацією), страхові внески не нараховуються та не утримуються. Такий висновок зроблено, зокрема, щодо нарахування та утримання внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування із сум заробітної плати, що виплачується учням за час навчальної практики.

Отже, і до щомісячного звіту про суми нарахованої заробітної плати (грошового забезпечення, доходу) застрахованих осіб та суми нарахованих внесків на пенсійне страхування, що подається до органів ПФУ, зазначені виплати не потрапляють, оскільки в ньому відображаються лише виплати, на які нараховуються страхові внески.

 

ПФУ ПРО НАРАХУВАННЯ ВНЕСКІВ НА ФОНД ОПЛАТИ ПРАЦІ ПРАЦЮЮЧИХ ІНВАЛІДІВ

Пенсійний фонд у листі від 12.07.2010 р. № 12065/03-20 нагадав, що підставою для застосування ставки в розмірі 4 % для працюючого інваліда є

засвідчена копія виписки з акта огляду в медико-соціальній експертній комісії про встановлення групи інвалідності (копія довідки ф. № 157-1/0, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров'я від 19.05.2003 р. № 224).

ПФУ роз'яснив, що в разі пред'явлення працівником-інвалідом оригіналу довідки ф. № 157-1/0 підприємство, установа чи організація

самостійно здійснює засвідчення копії зазначеної довідки.

 

ОФОРМЛЕННЯ ЛИСТКА НЕПРАЦЕЗДАТНОСТІ В РАЗІ АВТОМАТИЗОВАНОГО РОЗРАХУНКУ СЕРЕДНЬОЇ ЗАРПЛАТИ

Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в листі від 23.07.2010 р. № 04-06/К-272з-378 роз'яснив порядок заповнення листка непрацездатності в разі, якщо підприємством, установою, організацією розрахунок середньої заробітної плати для призначення лікарняних і декретних здійснюється автоматизовано.

Згідно з роз'ясненнями ФСС ТВП, у такій ситуації розділи листка непрацездатності «Довідка про заробітну плату» і «Підлягає виплаті» можуть

не заповнюватися. При цьому до листка непрацездатності обов'язково має додаватися розрахунок середньої заробітної плати, оформлений аналогічно листку непрацездатності та засвідчений підписом керівника, головного бухгалтера і печаткою.

 

ПСП ДЛЯ ОСІБ, ЯКІ УТРИМУЮТЬ ДІТЕЙ-ІНВАЛІДІВ

У листі від 05.05.2010 р. № 8812/7/17-0717 ДПАУ розглянула порядок оподаткування доходів фізичної особи,

яка утримує дитину-інваліда.

Така фізична особа має право застосувати ПСП в розмірі

150 % від «звичайної» (яка у 2010 році становить 561 грн. 75 коп.) з розрахунку на кожну дитину віком до 18 років, до доходу у вигляді зарплати, що не перевищує 1220 грн. у 2010 році. На думку ДПАУ, така пільга застосовується тільки стосовно дітей-інвалідів.

Для нарахування пільги роботодавцю слід надати копію свідоцтва про народження дитини або документ, що підтверджує визнання (встановлення) батьківства, а також: при утриманні дитини віком до 16 років — медичний висновок про інвалідність, виданий установами МОЗ України в установленому порядку; при утриманні дитини віком від 16 до 18 років — пенсійне посвідчення або довідку МСЕК.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі