Теми статей
Обрати теми

Визначення базового місяця при індексації зарплати

Редакція ОП
Відповідь на запитання

ВИЗНАЧЕННЯ БАЗОВОГО МІСЯЦЯ ПРИ ІНДЕКСАЦІЇ ЗАРПЛАТИ

 

Людмила ТРОХИМЕНКО, заступник головного редактора

 

У публікації «Індексація заробітної плати» в газеті «Оплата праці», 2010, № 21 розглянуто особливості проведення індексації заробітної плати за листопад 2010 року. При ознайомленні з цією статтею в нас виникли такі запитання:

1. Чому в таблицях 2 і 3 для визначення базового місяця сума індексації визначається з урахуванням прожиткового мінімуму, що діяв до підвищення заробітної плати, а в таблиці 4 використовується прожитковий мінімум, установлений на момент підвищення заробітної плати?

2. Згідно з абзацом третім п. 5 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078, для визначення базового місяця необхідно порівняти суму збільшення грошових доходів та суму можливої індексації. Якщо в місяці, за який провадиться таке порівняння, розмір прожиткового мінімуму підвищено, то виходячи з якого показника прожиткового мінімуму — нового чи старого — слід розраховувати суму можливої індексації?

(м. Олександрія, Кіровоградська обл.)

 

Під час проведення індексації заробітної плати працівників необхідно керуватися

Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078).

Згідно з

п. 2 Порядку № 1078 індексації підлягають грошові доходи громадян, що не мають разового характеру. До індексованих доходів належать оплата праці за виконану роботу відповідно до тарифних ставок (окладів), доплати, надбавки, премії, передбачені законодавством, що мають постійний характер.

Пунктом 5 Порядку № 1078

визначено, що базовим місяцем при розрахунку індексу споживчих цін вважається місяць, в якому відбувається підвищення доходів громадян.

При цьому необхідно мати на увазі, що місяць підвищення грошових доходів вважається базовим лише в тому випадку, якщо в результаті сума збільшення заробітної плати перевищить суму індексації, яку могло бути нараховано в цьому місяці. Якщо сума збільшення заробітної плати менше нарахованої суми індексації, то такий місяць не вважається базовим і зарплату продовжують індексувати на індекси, визначені відповідно до

Порядку № 1078.

У 2010 році згідно із

Законом України «Про Державний бюджет України на 2010 рік» від 27.04.2010 р. № 2154-VI мінімальну заробітну плату встановлено на рівні прожиткового мінімуму на одну працездатну особу, тобто ці два соціальні стандарти передбачено в однаковому розмірі. Це викликає певні труднощі під час проведення порівняльних розрахунків з метою визначення базового місяця для працівників, яким посадові оклади встановлено на рівні мінімальної заробітної плати.

Звернемо увагу: основний принцип проведення порівняльних розрахунків полягає в такому: сума підвищення зарплати порівнюється із сумою можливої індексації (яку могло бути нараховано, якби зарплату не підвищували). Для визначення суми можливої індексації використовується не фактична зарплата працівника, що підлягає індексації, а

зарплата до підвищення, але в межах прожиткового мінімуму на працездатну особу.

Тому важливо пам’ятати, що при проведенні

порівняльних розрахунків з метою визначення базового місяця необхідно враховувати заробітну плату працівника до підвищення (стару), але в межах нового розміру прожиткового мінімуму, установленого згідно з чинним законодавством. Тому якщо сума зарплати, що враховується при індексації (до підвищення), менше нового розміру прожиткового мінімуму, то ми використовуємо саме цей її розмір (до підвищення); якщо ж дорівнює або перевищує, то обмежуємося новим розміром прожиткового мінімуму.

Саме тому в таблицях 2 і 3 статті «Індексація грошових доходів» під час проведення порівняльних розрахунків з метою визначення базового місяця в графі

«Сума індексації, яку могло бути нараховано» в місяцях підвищення грошових доходів працівника використовується посадовий оклад до підвищення (це не прожитковий мінімум). Оскільки в наведених прикладах у працівників немає постійних надбавок і доплат (зарплата складається тільки з посадового окладу), ми використовуємо саме цей розмір посадового окладу (до підвищення), що не перевищує розміру нового прожиткового мінімуму.

У таблиці 4 зазначеної статті в наведеному прикладі у працівника 11-го тарифного розряду посадовий оклад

перевищує розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи. Отже, при визначенні суми можливої індексації в розрахунку бере участь розмір зарплати, обмежений розміром нового прожиткового мінімуму, зокрема, у жовтні 2010 року — 907 грн.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі