Теми статей
Обрати теми

Індексація зарплати при встановленні надбавки за особливі умови праці працівникам бібліотек

Редакція ОП
Відповідь на запитання

ІНДЕКСАЦІЯ ЗАРПЛАТИ ПРИ ВСТАНОВЛЕННІ НАДБАВКИ ЗА ОСОБЛИВІ УМОВИ праці ПРАЦІВНИКАМ БІБЛІОТЕК

 

Людмила ТРОХИМЕНКО, заступник головного редактора

 

Чи нараховується індексація заробітної плати у 2010 році для працівників бібліотек, яким з 01.10.2009 р. встановлено надбавку за особливі умови роботи згідно з постановою КМУ від 30.09.2009 р. № 1073?

(м. Барановка, Житомирська обл.)

 

При проведенні індексації заробітної плати працівників необхідно керуватися

Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078).

Пунктом 5 Порядку № 1078

визначено, що місяць підвищення грошового доходу працівника з метою проведення індексації можна прийняти за базовий лише в тому випадку, якщо сума збільшення заробітної плати (підвищення) перевищить суму можливої індексації, тобто індексації, яку могло бути нараховано в цьому місяці (див. приклад, наведений у додатку 4 до Порядку № 1078). При цьому в базовому місяці індексація не проводиться. Якщо сума збільшення заробітної плати менше нарахованої суми індексації, то такий місяць не вважається базовим і зарплату продовжують індексувати на індекси, визначені відповідно до Порядку № 1078.

Згідно з

п. 2 Порядку № 1078 індексації підлягають грошові доходи громадян, які не мають разового характеру. До індексованих доходів належить оплата праці працівників підприємств, установ, організацій, яка включає оплату праці за виконану роботу відповідно до тарифних ставок (окладів), доплати, надбавки, премії, передбачені законодавством, які мають постійний характер.

Тепер щодо надбавки за особливі умови роботи працівникам бібліотек.

Згідно з

постановою КМУ від 30.09.2009 р. № 1073 (далі — постанова № 1073) для працівників державних і комунальних бібліотек, які здійснюють культурну, освітню, інформаційну, науково-дослідну, методичну діяльність і обіймають посади, включені до переліку посад згідно з додатком до Порядку виплати доплати за вислугу років працівникам державних і комунальних бібліотек, затвердженого постановою КМУ від 22.01.2005 р. № 84, встановлено надбавку за особливі умови роботи в розмірі 50 % посадового окладу.

Оскільки встановлення такої надбавки відбувається без обмеження строком часу, то можна дійти висновку про те, що

надбавка за особливі умови роботи має постійний характер, отже, вона повинна входити до складу доходу, що підлягає індексації.

Для тих працівників, у яких у зв’язку з прийняттям

постанови № 1073 сума підвищення заробітної плати в жовтні 2009 року перекрила суму індексації, яку могло бути нараховано в цьому місяці, жовтень 2009 року вважається базовим при проведенні індексації. Заробітна плата таких працівників у 2010 році індексується на величини приросту індексів споживчих цін, у межах прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.

Якщо ж у деяких працівників підвищення заробітної плати не перекрило суму індексації, яку могло бути нараховано в цьому місяці, то жовтень 2009 року не вважається базовим для індексації. Індексацію заробітної плати таких працівників слід продовжувати із застосуванням індексів, визначених відповідно до

Порядку № 1078.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі