Теми статей
Обрати теми

Щодо надання відпустки по вагітності та пологах особам, віднесеним до 4 категорії потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи

Редакція ОП
Лист від 12.11.2010 р. № 495/20/112-10

Міністерство праці та соціальної політики України

Щодо надання відпустки по вагітності та пологах особам, віднесеним до 4 категорії потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи

Лист від 12.11.2010 р. № 495/20/112-10

 

Департаментом соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, Міністерства праці та соціальної політики розглянуто лист щодо надання відпустки по вагітності і пологах тривалістю 90 календарних днів до пологів та 90 календарних днів після пологів особам, віднесеним до 4 категорії потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи, та у межах компетенції повідомляє.

Відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (далі — Закон) громадяни, постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи, відносяться до відповідних категорій (1, 2, 3, 4). Цим Законом, залежно від категорії постраждалої особи, передбачено надання пільг, компенсаційних виплат, доплат і допомог.

Пунктом 10 статті 30 Закону жінкам, які віднесені до 4 категорії постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, передбачено надання відпустки по вагітності і пологах тривалістю 90 календарних днів до пологів і 90 календарних днів після пологів, яка обчислюється сумарно і надається повністю незалежно від кількості днів, фактично використаних до пологів.

Згідно зі статтею 14 Закону до 4 категорії осіб, постраждалих від Чорнобильської катастрофи,

належать особи, які постійно проживають або постійно працюють чи постійно навчаються на території зони посиленого радіоекологічного контролю, за умови, що вони станом на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали чи постійно навчалися у цій зоні не менше чотирьох років.

Статтею 23 Закону зазначено, що компенсації та пільги громадянам, які віднесені до 4 категорії постраждалих від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, надаються на час постійного проживання або постійної роботи чи постійного навчання у зоні посиленого радіоекологічного контролю.

Отже,

після переїзду на постійне місце проживання до «чистої» місцевості, тобто території, яка не віднесена до зони посиленого радіоекологічного контролю (4 зона), вказана категорія громадян, яка має посвідчення категорії 4, втрачає право на пільги і компенсаційні виплати, передбачені статтею 23 та пунктом 10 статті 30 вищевказаного Закону.

 

Директор Департаменту О. Кравченко

 

Коментар редакції

 

Умова для надання відпустки по вагітності та пологах тривалістю 180 календарних днів для чорнобильців 4 категорії

 

У листі, що коментується, Мінпраці роз’яснило, щодо відпустка по вагітності і пологах тривалістю 90 календарних днів до пологів та 90 календарних днів після пологів особам, віднесеним до 4 категорії потерпілих унаслідок Чорнобильської катастрофи, надається лише за умови постійного проживання або постійної роботи чи постійного навчання в зоні посиленого радіоекологічного контролю.

У свою чергу, в ст. 14 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-XII (далі — Закон № 796) наведено визначення категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Зокрема, до 4 категорії належать особи, які постійно проживають або постійно працюють чи постійно навчаються на території зони посиленого радіоекологічного контролю, за умови, що вони за станом на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали чи постійно навчалися в цій зоні не менше чотирьох років.

Тому пільги, передбачені ст. 23 Закону № 796, надаються лише на час постійного проживання або постійної роботи чи постійного навчання в зоні посиленого радіоекологічного контролю. Тому Мінпраці зазначає: якщо особа переїжджає до території, яка не віднесена до зони посиленого радіоекологічного контролю, то вона втрачає право на пільги і компенсаційні виплати, передбачені Законом № 796.

З цього випливає, що наявність у працівника лише посвідчення постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи 4 категорії не дає права на відпустку по вагітності і пологах загальною тривалістю 180 календарних днів.

Нагадаємо, що раніше Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в листі від 20.07.2010 р. № 04-06/О-294з-372 також висловлював аналогічну позицію: на відпустку загальною тривалістю 180 календарних днів мають право жінки, які належать до 4 категорії постраждалих унаслідок аварії на ЧАЕС, у разі якщо вони постійно проживають або постійно працюють чи постійно навчаються на території зони посиленого радіоекологічного контролю.

 

Наталія ІВЛЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі