Теми статей
Обрати теми

Оплата листка непрацездатності з відміткою «Невиробнича травма»

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Оплата листка непрацездатності з відміткою «невиробнича травма»

 

Наталія МАХОНІНА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Працівник організації надав листок непрацездатності з відміткою «невиробнича травма». У своєму поясненні він зазначив, що на нього був здійснений наїзд мотоцикла, унаслідок чого за цим фактом порушено кримінальну справу та ведеться слідство.

Чи підлягатиме оплаті цей листок непрацездатності без висновку про проведення слідства?

Як повинен діяти роботодавець у разі встановлення слідством винної особи?

(Житомирська обл.)

 

Відповідно до

ст. 35 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III (далі — Закон № 2240) допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу), у разі настання тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві. Згідно з ч. 1 ст. 51 Закону № 2240 підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності.

Слід зазначити, що механізм розслідування та ведення обліку нещасних випадків невиробничого характеру, які сталися з громадянами України, іноземцями та особами без громадянства на території України, визначено

Порядком розслідування та обліку нещасних випадків невиробничого характеру, затвердженим постановою КМУ від 22.03.2001 р. № 270 (далі Порядок № 270).

Нагадаємо, що відповідно до

п. 2 Порядку № 270 під нещасними випадками невиробничого характеру слід розуміти не пов'язані з виконанням трудових обов'язків травми, у тому числі отримані внаслідок заподіяних тілесних ушкоджень іншою особою, отруєння, самогубства, опіки, обмороження, утоплення, ураження електричним струмом, блискавкою, травми, одержані в результаті стихійного лиха, контакту з тваринами тощо, які призвели до ушкодження здоров'я або смерті потерпілих.

Перелік нещасних випадків, що підлягають розслідуванню, наведено в

п. 3 Порядку № 270. Зокрема, у цьому переліку зазначено нещасні випадки, що сталися під час прямування на роботу чи з роботи пішки, на громадському, власному або іншому транспортному засобі, що не належить підприємству, установі або організації і не використовувався в інтересах цієї організації.

На жаль, із запитання не зрозуміло, коли саме з працівником підприємства стався нещасний випадок (наїзд мотоцикла) — під час прямування його на роботу (з роботи) чи це відбулося в зовсім іншому випадку? У будь-якому разі зазначимо, що Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФСС ТВП) у

листі від 20.01.2006 р. № 04-29-99 роз’яснив, що обов’язкового проведення роботодавцем розслідування щодо кожного нещасного випадку невиробничого характеру, який стався з працівником, не передбачено. Рішення про розслідування нещасного випадку приймається керівником організації на підставі звернення постраждалого або особи, яка представляє його інтереси, листка непрацездатності або довідки лікувально-профілактичного закладу.

У разі прийняття рішення про розслідування нещасного випадку воно проводиться

комісією, створеною в організації, де працює постраждалий. За результатами розслідування нещасного випадку складається Акт про нещасний випадок невиробничого характеру за формою НТ (невиробничий травматизм), форму якого наведено в додатку 3 до Порядку № 270.

Одразу слід зауважити, що зазначений Акт комісія із соціального страхування організації не складає, оскільки це не належить до її компетенції. Тому його складає в установі спеціально створена комісія з розслідування нещасного випадку. На це також звертав увагу ФСС ТВП

у своєму листі від 09.01.2009 р. № 04-06/Г-228з-3.

Якщо ж розслідування не проводилося, комісія із соціального страхування в разі потреби може сама з’ясувати обставини та причини нещасного випадку і прийняти рішення про призначення або відмову в призначенні допомоги по тимчасовій непрацездатності, що фіксується в протоколі засідання комісії.

Слід зазначити, що винятковий перелік випадків, коли допомога по тимчасовій непрацездатності не надається, наведено в

ст. 36 Закону № 2240, а саме:

— у разі одержання застрахованою особою травм або її захворювання при вчиненні нею злочину;

— у разі навмисного заподіяння шкоди своєму здоров'ю з метою ухилення від роботи чи інших обов'язків або симуляції хвороби;

— за час перебування під арештом і за час проведення судово-медичної експертизи;

— за час примусового лікування, призначеного за постановою суду;

— у разі тимчасової непрацездатності у зв'язку із захворюванням або травмою, що сталися внаслідок алкогольного, наркотичного, токсичного сп'яніння або дій, пов'язаних з таким сп'янінням;

— за період перебування застрахованої особи у відпустці без збереження заробітної плати, творчій відпустці, додатковій відпустці у зв'язку з навчанням.

Отже, підставою для призначення допомоги у зв’язку з травмою, не пов’язаною з нещасним випадком на виробництві, є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності, у

графі «Причини непрацездатності» якого має бути зазначено цифру 5 («Невиробничі травми»).

Відповідно до

ст. 2 Закону України «Про розмір внесків на деякі види загальнообов’язкового державного соціального страхування» від 11.01.2001 р. № 2213-III допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів Фонду виплачується починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією інвалідності. При цьому перші п’ять днів тимчасової непрацездатності в результаті захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, оплачуються роботодавцем.

Розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності визначається у відсотках до середнього заробітку, який обчислюється відповідно до

Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266.

Допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується застрахованим особам у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати.

Отже, якщо організація не має результатів слідства, то, швидше за все, підстав для відмови в оплаті листка непрацездатності працівнику в організації немає і лікарняний підлягає оплаті. Але все-таки кінцевий результат у розгляді цієї кримінальної справи роботодавцю слід тримати під контролем, оскільки можливо буде виявлено винну особу.

Якщо винну особу (наприклад, мотоцикліста) буде встановлено, то оплату лікарняного необхідно буде відшкодувати за рахунок такої винної особи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі