Теми статей
Обрати теми

Переведення працівника на легшу нижчеоплачувану роботу

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Переведення працівника на легшу нижчеоплачувану роботу

 

Наталія ГРЕЧКО, головний спеціаліст відділу соціально-трудових відносин та оплати праці Головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації

 

Водій підприємства переніс інсульт, після чого йому встановлено III групу інвалідності із дозволом виконувати легкі слюсарні роботи або чергувати. Його перевели на посаду сторожа, але ставка цієї посади менше середнього заробітку водія. На який термін у такому випадку зберігається попередній середній заробіток працівника при переведенні його на легшу нижчеоплачувану роботу?

(м. Черкаси)

 

Відповідно до

ст. 32 КЗпП переведення на іншу роботу на тому самому підприємстві, в установі, організації, а також переведення на роботу на інше підприємство, в установу, організацію або в іншу місцевість, хоча б разом з підприємством, установою, організацією, допускається тільки за згодою працівника. Законодавством не передбачено терміну попередження працівника про переведення та не встановлено сувору форму, в якій повинна відображатися його згода на переведення. Згода може бути отримана в усній або письмовій формі.

При переведенні працівника на іншу роботу власник або уповноважений ним орган повинен ознайомити його з робочою інструкцією, умовами та оплатою праці і роз’яснити його права та обов’язки.

Згідно зі

ст. 170 КЗпП працівників, які потребують за станом здоров'я надання легшої роботи, власник або уповноважений ним орган повинен перевести за їх згодою на таку роботу у відповідності з медичним висновком тимчасово або без обмеження строку.

Власник або уповноважений ним орган не має права переміщати працівника на роботу, протипоказану йому за станом здоров'я.

Слід зазначити: якщо працівника за його згодою переведено на іншу постійну нижчеоплачувану роботу, тоді за ним

зберігається його попередній середній заробіток протягом двох тижнів з дня переведення (ч. 1 ст. 114 КЗпП).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі