Теми статей
Обрати теми

Відшкодування працівнику вартості проїзду до навчального закладу

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Відшкодування працівнику вартості проїзду до навчального закладу

 

Наталія ІВЛЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Працівнику установи з 08.11.2010 р. по 12.11.2010 р. надається додаткова відпустка для участі у настановній сесії.

Згідно з яким нормативним документом йому можна відшкодувати 50 % вартості проїзду до навчального закладу та назад?

Чи підлягає відшкодуванню квиток з датою від’їзду 07.11.2010 р.?

(м. Ромни, Сумська обл.)

 

Відповідно до

ст. 42 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII підготовка фахівців у вищих навчальних закладах може проводитися з відривом (очна), без відриву від виробництва (вечірня, заочна), шляхом поєднання цих форм, а з окремих спеціальностей — екстерном.

Отже, сьогодні працюючим надана можливість отримання вищої освіти через розвинену форму заочного навчання.

У свою чергу, для працівників, які поєднують роботу з навчанням,

главою XIV Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) передбачені пільги.

Згідно зі

ст. 219 КЗпП власник або уповноважений ним орган оплачує працівникам, які навчаються у вищих навчальних закладах з вечірньою та заочною формами навчання, проїзд до місця знаходження навчального закладу і назад один раз на рік на настановні заняття, для виконання лабораторних робіт і складання заліків та іспитів — у розмірі 50 % вартості проїзду. У такому самому розмірі здійснюється оплата проїзду для підготовки і захисту дипломного проекту (роботи) або складання державних іспитів.

Стаття 219 КЗпП не містить обмежень щодо виду транспортного засобу і класу вагона (каюти). Ця стаття також не містить посилань на будь-які акти, які такі обмеження встановлюють. За таких умов оплата проїзду повинна провадитися відповідно до правил оплати проїзду при відрядженнях. Це випливає з Науково-практичного коментаря до ст. 219 КЗпП (авторський колектив Ротань В. Г., Зуб І. В.). Тому витрати на проїзд від місця роботи до місця навчання і назад відшкодовуються з урахуванням постанови КМУ «Про норми відшкодування витрат на відрядження в межах України та за кордон» від 23.04.99 р. № 663 та Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 13.03.98 р. № 59. Оскільки зазначені нормативні документи передбачають відшкодування витрат на проїзд з дня відправлення поїзда, літака, автобуса або іншого транспортного засобу з місця постійної роботи відрядженого працівника, вважаємо, що наданий працівником квиток (у даному випадку з датою 07.11.2010 р.) підлягатиме оплаті. Адже треба врахувати і час, необхідний для проїзду до місця знаходження навчального закладу, з тим, щоб працівник прибув до навчального закладу завчасно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі