Теми статей
Обрати теми

Надання додаткової відпустки за ненормований робочий день сестрі-господині

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Надання додаткової відпустки за ненормований робочий день сестрі-господині

 

Наталія МАХОНІНА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Чи має право сестра-господиня на додаткову відпустку за ненормований робочий день?

(смт Лугини, Житомирська обл.)

 

Відповідно до

п. 2 ст. 8 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон № 504) щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці надається працівникам з ненормованим робочим днем тривалістю до 7 календарних днів згідно зі списками посад, робіт та професій, визначених колективним договором, угодою.

При цьому

конкретна тривалість щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці встановлюється колективним чи трудовим договором за кожним видом робіт, професій, посад залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах.

Зазначимо, що чинне законодавство не містить на сьогодні визначення терміна «ненормований робочий день».

Наказом Мінпраці від 10.10.97 р. № 7 затверджено Рекомендації щодо порядку надання працівникам з ненормованим робочим днем щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці (далі — Рекомендації).

Відповідно до

п. 1 Рекомендацій ненормований робочий день — це особливий режим робочого часу, який установлюється для певної категорії працівників у разі неможливості нормування часу трудового процесу. У разі потреби ця категорія працівників виконує роботу понад нормальну тривалість робочого часу (ця робота не вважається надурочною).

Години, відпрацьовані понад нормальну тривалість робочого часу за такого режиму роботи,

не відображаються в табелі обліку використання робочого часу і не оплачуються. Про це йшлося в листі Мінпраці від 15.11.2006 р. № 237/13/82-06.

Натомість згідно з

п. 2 ч. 1 ст. 8 Закону № 504 та п. 3 Рекомендацій як компенсація за виконаний обсяг робіт, ступінь напруженості, складність і самостійність у роботі, необхідність періодичного виконання службових завдань понад установлену тривалість робочого часу працівникам з ненормованим робочим днем надається додаткова оплачувана відпустка до 7 календарних днів.

Нагадаємо, що додаткова відпустка за ненормований робочий день

надається пропорційно часу, відпрацьованому на роботі, посаді, що дають право на цю відпустку.

Зазначимо: якщо працівник працює

на умовах неповного робочого дня і це передбачено умовами трудового договору (контракту), то додаткова відпустка за ненормований робочий день йому не надається . Для працівників, які працюють на умовах неповного робочого тижня, ненормований робочий день може застосовуватися. Це передбачено п. 2 Рекомендацій. Також на це звертало увагу Мінпраці в листі від 04.06.2007 р. № 174/13/116-07.

Слід додати, що додаткова відпустка

за ненормований робочий день не надається сумісникам, оскільки вони працюють за нормованим робочим часом. На це вказувало Мінпраці в листі від 05.06.2008 р. № 5305/0/14-08/06.

Отже,

якщо в Списку професій і посад, на яких може застосовуватися ненормований робочий день, визначеному в колективному договорі, буде зазначена посада «сестра-господиня», то працівниця, яка обіймає таку посаду, матиме право на додаткову відпустку за ненормований робочий день.

Інакше підстав для надання працівниці такої відпустки не передбачено.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі