Теми статей
Обрати теми

Визначення заробітної плати для призначення пенсії держслужбовцю

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Визначення заробітної плати для призначення пенсії держслужбовцю

 

Наталія ШАМБІР, заступник завідувача секретаріату Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів

 

Державному службовцю відповідно до п. 12 Інструкції з військового обліку військовозобов’язаних і призовників на підприємствах, установах, організаціях і навчальних закладах, затвердженої наказом Міністра оборони України від 27.06.95 р. № 165, за обов'язки щодо ведення військового обліку військовозобов'язаних і призовників та бронювання військовозобов'язаних установлена доплата в розмірі до 50 відсотків посадового окладу.

Чи має право бюджетна установа врахувати до заробітної плати цю доплату для призначення пенсії відповідно до Закону України «Про державну службу»?

(м. Біла Церква, Київська обл.)

 

При розгляді цього питання необхідно врахувати те, що

Закон України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-XII (далі — Закон № 3723) є спеціальним законом, який регулює загальні засади діяльності, а також статус державних службовців, які працюють у державних органах та їх апараті.

Зазначимо, що

Законом № 3723 визначені відмінні від загальної системи умови пенсійного забезпечення державних службовців. Ці відмінності полягають не тільки в тому, що пенсія обчислюється в розмірі 80 — 90 відсотків від сум заробітної плати державних службовців, на які нараховуються страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування. Є, звичайно, відповідні відмінності й у визначенні заробітної плати. Так, ст. 33 Закону № 3723 передбачено, що заробітна плата державних службовців складається з посадових окладів, премій, доплати за ранги, надбавки за вислугу років на державній службі та інших надбавок. Саме ці складові оплати праці державних службовців ураховуються при обчисленні пенсії за нормами Закону № 3723.

Нагадаємо, що форми довідок, які подаються при призначенні (перерахунку) пенсій відповідно до

Закону № 3723, затверджені постановою правління Пенсійного фонду України від 30.10.2008 р. № 19-11.

Так, у довідці про складові заробітної плати (надбавки та премії за останні 24 календарні місяці роботи або за будь-які 60 календарних місяців роботи підряд перед зверненням за пенсією), що подається для призначення пенсії відповідно до

Закону № 3723, вказуються, зокрема, надбавка за знання та використання в роботі іноземної мови, надбавка за почесне звання «заслужений», надбавка за роботу з таємними документами залежно від ступеня таємності інформації.

Таким чином,

врахування доплати за обов'язки щодо ведення військового обліку військовозобов'язаних і призовників та бронювання військовозобов'язаних не передбачено.

Необхідно зазначити, що в разі якщо особа

має право на пенсії за різними законами, призначається одна з них, за вибором особи. Це стосується і державних службовців, які можуть скористатися своїм правом на призначення пенсії відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV. У разі призначення пенсії за цим Законом вищезазначена доплата буде врахована.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі