Теми статей
Обрати теми

Оплата за перевірку тематичних робіт учнів-екстернів

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Оплата за перевірку тематичних робіт учнів-екстернів

 

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту Профспілки працівників освіти і науки України

 

Як оплачується робота за перевірку письмових робіт учнів-екстернів загальноосвітньої школи: за фактично відпрацьовані години згідно з п. 73 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти чи у відсотковому розмірі відповідно до п. 37 цієї Інструкції?

У 9 класі 20 учнів-екстернів.

(м. Барвінкове, Харківська обл.)

 

Оплата праці педагогічних працівників провадиться відповідно до

Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Згідно з

п. 73 Інструкції № 102 погодинна оплата педагогічних працівників допускається лише при оплаті за години заміщення тимчасово відсутніх по хворобі або з інших причин учителів, яке тривало не більше двох місяців, а також при оплаті працівників підприємств, організацій та установ, які залучаються до педагогічної роботи. Якщо заміщення тривало понад два місяці, то оплата праці педагогічного працівника провадиться з першого дня заміщення за всі години фактичного педагогічного навантаження в порядку, передбаченому п. 68 Інструкції № 102.

Пунктом 68 Інструкції № 102

установлено, що місячна заробітна плата педагогічних працівників установ освіти, в тому числі педучилищ (крім вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладів), визначається шляхом множення ставки заробітної плати на їх фактичне навантаження на тиждень і ділення цього добутку на встановлену норму годин на тиждень. Установлена при тарифікації заробітна плата виплачується щомісячно незалежно від кількості тижнів і робочих днів у різні місяці року.

Тому оплата праці вчителів, які залучаються до проведення навчальної роботи з учнями, які обрали таку форму здобуття повної загальної середньої освіти, як

екстернат, здійснюється за тарифікацією.

Оплата праці

за перевірку письмових робіт з предметів, з яких передбачено додаткову оплату, провадиться також за тарифікацією, а не з погодинного розрахунку. При цьому тижневе навантаження за роботу з учнями-екстернами визначається виходячи з норми годин на кожен предмет на кожного учня (групу), встановленої наказом Міністерства освіти і науки України «Про затвердження Положення про екстернат у загальноосвітніх навчальних закладах» від 19.05.2008 р. № 431 (далі — Положення). Зокрема, згідно з п. 5.2 Положення на проведення атестації на одного учня (групу) відводяться:

з державної мови або мов національних меншин — диктант тривалістю 1 година;

з літератури національних меншин або іншої літератури — 4 години;

з інших предметів:

по 1 годині за курс школи I ступеня;

по 3 години за курс школи II ступеня;

по 4 години за курс школи III ступеня

за річне оцінювання.

Для перевірки робіт відводиться по 20 хвилин на кожну роботу з державної мови або мов національних меншин (диктант) та по 30 хвилин на кожну роботу з усіх інших предметів (

п. 5.3 Положення).

На проведення консультацій передбачається по 15 хвилин на одного екстерна з кожного предмета, але не більше 3 годин на предмет відповідного класу за весь період підготовки до атестації (

п. 5.1 Положення).

Розмір оплати за перевірку зошитів та письмових робіт визначається у відсотках від ставки заробітної плати вчителя залежно від предмета, з якого провадиться така перевірка.

Зокрема,

п. 37 Інструкції № 102 передбачено, що вчителям 1 — 4 класів за перевірку зошитів провадиться додаткова оплата в розмірі 15 відсотків ставки заробітної плати. Ця доплата здійснюється основному вчителю незалежно від навантаження.

Учителям 5 — 11 класів провадиться додаткова оплата за перевірку письмових робіт з мов та літератури в розмірі 20 відсотків, математики — 15 відсотків, іноземної мови — 10 відсотків ставки заробітної плати. У класах з кількістю учнів менше 12 осіб оплата за перевірку письмових робіт провадиться у розмірі 50 відсотків відповідних доплат (

п. 38 Інструкції № 102).

Додаткова оплата за перевірку письмових робіт здійснюється з урахуванням установленої вчителеві норми навчального навантаження. У випадках коли вчитель має навантаження з предметів більше чи менше 18 годин на тиждень, доплата відповідно збільшується чи зменшується (п. 39 Інструкції № 102).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі