Теми статей
Обрати теми

Оплата праці вчителя фізичної культури в сільській малокомплектній школі

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Оплата праці вчителя фізичної культури в сільській малокомплектній школі

 

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту

Профспілки працівників освіти і науки України

 

Пунктом 75 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти передбачено, що в сільських дев'ятирічних школах, в яких немає необхідної кількості навчальних годин з фізичної культури в 2 — 9 класах для встановлення повної ставки заробітної плати, уводиться посада вчителя фізичної культури з покладенням на нього обов'язків з організації позакласної роботи з фізичного виховання учнів.

Чи поширюється ця норма на сільські малокомплектні школи?

Чи може відділ освіти виплачувати вчителю фізичної культури повну ставку, якщо обсяг тижневого навантаження такого вчителя всього 4 години (через те, що учні школи навчаються за індивідуальною програмою)?

(м. Чернігів)

 

Дійсно,

п. 75 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102, чинної на сьогодні, передбачено, що в сільських дев'ятирічних школах, в яких немає необхідної кількості навчальних годин з фізичної культури в 2 — 9 класах для встановлення повної ставки заробітної плати, уводиться посада вчителя фізичної культури з покладенням на нього обов'язків з організації позакласної роботи з фізичного виховання учнів.

Установлено також, що зазначеним вчителям фізичної культури виплачується повна ставка заробітної плати, тобто в розмірі, що відповідає нормі 18 годин на тиждень.

При цьому слід зазначити, що

п. 2 ст. 14 Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.99 р. № 651-XIV передбачено таке: в загальноосвітніх навчальних закладах, розташованих у селах, селищах, кількість учнів у класах визначається демографічною ситуацією, але повинна становити не менше 5 осіб. При меншій кількості учнів у класі заняття проводяться за індивідуальною формою навчання.

Відповідно до

п. 2.4 Положення про індивідуальну форму навчання в загальноосвітніх навчальних закладах, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 20.12.2002 р. № 732 (далі — Положення № 732), індивідуальне навчання учнів, які проживають у селах і селищах (коли кількість учнів у класі становить менше 5 осіб), організовується за індивідуальним навчальним планом, затвердженим місцевим органом управління освітою (з початку навчального року).

Індивідуальні навчальні плани складаються на основі типових навчальних планів, затверджених Міністерством освіти і науки України. Освітній рівень учнів, які навчалися за індивідуальною формою, має відповідати вимогам Державного стандарту загальної середньої освіти (

п. 2.8 Положення № 732).

При цьому передбачено також норму щодо можливості об’єднання на окремих заняттях лише учнів 1 — 4 класів, але чисельність груп не повинна перевищувати 5 осіб (

п. 2.10 Положення № 732).

Згідно з

роз’ясненням Міністерства освіти і науки України «Про навчальні плани загальноосвітніх навчальних закладів на 2010/2011 навчальний рік» від 05.03.2010 р. № 1/9-143 у цьому навчальному році застосовуються навчальні плани загальноосвітніх навчальних закладів, затверджені наказами Міністерства освіти і науки України «Про Типові навчальні плани початкової школи» від 29.11.2005 р. № 682 та «Про затвердження Типових навчальних планів загальноосвітніх навчальних закладів 12-річної школи» від 23.02.2004 р. № 132. Цими навчальними планами з предмета «Фізична культура» передбачена така кількість годин на тиждень:

 

Типовий навчальний план початкової школи з українською мовою навчання

Освітні галузі

Навчальні предмети

Кількість годин на тиждень у класах

1

2

3

4

Здоров'я і фізична культура

Фізична культура

3

3

3

3

Основи здоров'я

1

1

1

1

 

Типовий навчальний план загальноосвітніх навчальних закладів з українською мовою навчання

Освітні галузі

Навчальні предмети

Кількість годин на тиждень у класах

5

6

7

8

9

5 — 9

Здоров'я і фізична культура

Основи здоров'я

1

1

1

0,5

0,5

4

Фізична культура

2,5

2,5

2,5

3

3

13,5

 

Зважаючи, що відповідно до

п. 4.2 Положення № 732 для учнів 1 — 4 класів на вивчення предметів інваріантної частини навчального плану передбачається 5 годин, а в 5 — 9 класах — 8 годин на тиждень на кожного учня, години фізичної культури не включаються до їх числа.

Тому керуючись зазначеним вище, у штатному розписі такої 9-річної загальноосвітньої сільської школи має бути введена посада вчителя фізичної культури. Розмір ставки заробітної плати педагогічного працівника, який обіймає цю посаду, встановлюється в розмірі, що відповідає нормі 18 годин на тиждень і залежить від присвоєної за наслідками атестації кваліфікаційної категорії чи тарифного розряду. Обсяг педагогічної роботи такого працівника може складатися з кількості годин за навчальним планом з фізкультури для учнів відповідного класу, уключаючи виконання обов'язків з організації позакласної роботи з фізичного виховання учнів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі