Теми статей
Обрати теми

Оплата праці медичної сестри в разі тимчасової відсутності лікаря

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Оплата праці медичної сестри в разі тимчасової відсутності лікаря

 

Анжела КУПЛИВАНЧУК, головний спеціаліст Департаменту економіки, фінансів і бухгалтерської звітності Міністерства охорони здоров’я України

 

Лікаря терапевтичного кабінету направлено на курси підвищення кваліфікації. Чи зберігається заробітна плата медсестри терапевтичного кабінету на час відсутності лікаря?

(м. Роздільна, Одеська обл.)

 

Одразу зазначимо, що в разі направлення лікаря на курси підвищення кваліфікації за медичною сестрою, яка працює разом з таким лікарем, зберігається заробітна плата. І ось чому.

Як відомо, медична сестра виконує свої професійні обов’язки у відповідності до посадових інструкцій з урахуванням специфіки закладу охорони здоров’я. Такі посадові інструкції складаються для працівників усіх посад, що зазначені в штатному розписі. Вони повинні відображати повний перелік завдань та обов'язків, повноважень і відповідальності, у разі потреби мати необхідні пояснення, а всі терміни — чіткі визначення. Посадові обов’язки після їх затвердження керівником закладу або за дорученням його заступниками обов'язково доводяться до відома працівника під розписку. На це звертало увагу і Мінпраці в

листі від 03.10.2005 р. № 36-508.

Коло функціональних обов'язків медичної сестри визначає головний лікар конкретного закладу охорони здоров’я. Але до загальних обов’язків медичної сестри можна віднести:

— вчасне і якісне виконання профілактичних і лікувально-діагностичних процедур, призначених лікарем;

— стежити за своєчасним отриманням результатів аналізів з лабораторії та висновків з рентгенівського кабінету;

— ведення затвердженої медичної обліково-звітної документації;

— здійснення патронажу на дому пацієнтів, які не мають можливості за станом здоров'я відвідувати поліклініку (виконання різних маніпуляцій, процедур і лікарських призначень на дому).

Отже, під час відсутності лікаря медична сестра також продовжує виконувати свої прямі обов’язки. Крім того, найчастіше на практиці в період тимчасової відсутності лікаря його може замінювати або виконувати обов’язки інший лікар.

Режим роботи медичної сестри визначається згідно з Правилами внутрішнього трудового розпорядку, встановленими в установі.

При визначенні умов оплати праці та обчисленні заробітної плати медичної сестри слід керуватися

Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими спільним наказом Міністерства праці та соціальної політики України та Міністерства охорони здоров’я України від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови оплати праці).

Згідно з

п. 1.5 Умов оплати праці оплата праці працівників здійснюється за фактично відпрацьований час виходячи з посадового окладу (тарифної ставки), або залежно від виконання норм виробітку та відрядних розцінок з урахуванням підвищень, доплат і надбавок, передбачених чинним законодавством.

Фактично відпрацьованим часом вважаються години, проставлені в табелі обліку використання робочого часу.

Таким чином,

за медичною сестрою зберігається заробітна плата в разі тимчасової відсутності лікаря у зв’язку з направленням його на курси підвищення кваліфікації. Законодавством не передбачено відсторонення її від роботи на цей період.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі