Теми статей
Обрати теми

Щодо роз’яснення постанови Кабінету Міністрів України від 30.09.2009 р. № 1073

Редакція ОП
Лист від 11.12.2009 р. № 1/9-876

Міністерство освіти і науки України

Щ

одо роз’яснення постанови Кабінету Міністрів України від 30.09.2009 р. № 1073

Лист від 11.12.2009 р. № 1/9-876

 

У зв’язку з численними запитаннями з місць щодо виплати працівникам бібліотек надбавки за особливі умови роботи Міністерство освіти і науки України, враховуючи роз’яснення Міністерства праці та соціальної політики України, повідомляє наступне.

1. Постановою Кабінету Міністрів України від 30.09.2009 р. № 1073 «Про підвищення заробітної плати працівникам бібліотек» (далі — постанова № 1073) з 1 жовтня 2009 року працівникам бібліотек встановлено надбавку за особливі умови роботи.

Надбавка встановлюється працівникам державних та комунальних бібліотек (публічних, спеціальних та спеціалізованих), які здійснюють культурну, освітню, інформаційну, науково-дослідну, методичну діяльність та обіймають посади, зазначені в додатку до Порядку виплати доплати за вислугу років працівникам державних та комунальних бібліотек, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22.01.2005 р. № 84.

Зазначена надбавка встановлюється і працівникам бібліотек, що є структурними підрозділами навчальних закладів, оскільки, відповідно до статті 6 Закону України «Про бібліотеки і бібліотечну справу» бібліотеки навчальних закладів за призначенням належать до спеціальних бібліотек.

Надбавка за особливі умови роботи є обов’язковою виплатою і її розмір фіксований — 50 відсотків посадового окладу. Це означає, що надбавка за особливі умови роботи не може бути встановлена в іншому розмірі, наприклад, 20 чи 30 відсотків залежно від рішення керівника, а має встановлюватися чітко в розмірі 50 відсотків посадового окладу працівника.

2. Щодо працівників, які виконують обов’язки бібліотекаря на умовах сумісництва, то постановою № 1073 не встановлено обмеження щодо виплати такої надбавки бібліотекарям, які працюють за сумісництвом.

Таким чином, бібліотекарю-суміснику, а також бібліотекарю, який працює на неповну ставку (наприклад, 0,5 ставки), встановлюється надбавка за особливі умови роботи у розмірі 50 відсотків до його посадового окладу (наприклад, до 0,5 ставки).

3. Щодо працівників, які виконують обов’язки бібліотекаря за суміщенням, зазначаємо наступне.

Згідно з п.п. 3 п. 4 наказу Міністерства освіти і науки України від 26.09.2005 р. № 557 «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» за суміщення професій (посад), розширення зони обслуговування та збільшення обсягу робіт, виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника встановлюється доплата в розмірі до 50 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати, тарифної ставки).

Працівник за виконання робіт за суміщуваною посадою отримує тільки доплату до основного окладу. У зв’язку з цим, надбавка за особливі умови роботи, передбачена постановою № 1073, у розмірі 50 відсотків посадового окладу, на доплату не встановлюється.

4. Відповідно до п.п. 2 п. 4 наказу Міністерства освіти і науки України від 26.09.2005 р. № 557 «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» за високі досягнення у праці, за виконання особливо важливої роботи (на строк її виконання), за складність і напруженість у роботі працівникам установлюються надбавки у розмірі до 50 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати, тарифної ставки). Граничний розмір зазначених надбавок для одного працівника не повинен перевищувати 50 відсотків посадового окладу.

Слід зауважити, що ці умови не розповсюджуються на встановлення надбавки за особливі умови роботи, передбаченої постановою № 1073.

 

Заступник Міністра П. Куліков

 

Коментар редакції

 

Міносвіти про особливості встановлення і виплати надбавки за особливі умови роботи працівникам бібліотек

 

У листі, що коментується, Міносвіти надало роз’яснення щодо особливостей виплати працівникам бібліотек надбавки за особливі умови роботи, яка встановлена постановою КМУ від 30.09.2009 р. № 1073 (далі — постанова № 1073). Так, зокрема, висвітлені такі моменти.

1. Установлення надбавки працівникам бібліотек навчальних закладів.

Надбавка, яка встановлена з 1 жовтня 2009 року працівникам бібліотек за особливі умови роботи в розмірі 50 відсотків посадового окладу, поширюється також і на працівників бібліотек, що є структурними підрозділами навчальних закладів. Міносвіти аргументує це тим, що відповідно до ст. 6 Закону України «Про бібліотеки і бібліотечну справу» від 27.01.95 р. № 32/95-ВР бібліотеки навчальних закладів за призначенням належать до спеціальних бібліотек.

Надбавка є обов’язковою виплатою і не залежить від установлення та виплати інших доплат та надбавок. При цьому її розмір є фіксованим і складає 50 відсотків. На її розмір не може впливати керівник установи. Це означає, що він не може встановлювати менший чи більший відсоток такої надбавки.

2. Установлення надбавки бібліотекарю-суміснику.

Міносвіти зазначає, що ніяких обмежень щодо виплати такої надбавки бібліотекарям, які працюють за сумісництвом, не встановлено. Тому бібліотекарям-сумісникам або бібліотекарям, які працюють не на повну ставку, встановлюється така надбавка до їх посадових окладів (наприклад, до 0,5 ставки).

3. Відносно виплати надбавки при суміщенні посади бібліотекаря.

Міносвіти посилається на норми свого наказу «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557), яким передбачено, що за суміщення або за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника встановлюється доплата в розмірі до 50 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати, тарифної ставки). Тобто за суміщення працівник отримує тільки доплату до основного окладу. Надбавка за особливі умови роботи в розмірі 50 відсотків посадового окладу на доплату не встановлюється.

4. Щодо обмеження розміру надбавки.

Міносвіти акцентує увагу на тому, що ніякі умови не впливають на розмір надбавки за особливі умови роботи, передбаченої постановою № 1073. Умови обмеження граничною величиною 50 відсотків для надбавок, які встановлені згідно з п.п. 2 п. 4 наказу № 557 (за високі досягнення у праці, за виконання особливо важливої роботи, за складність та напруженість у роботі), не розповсюджуються на встановлення надбавки за особливі умови роботи.

 

Наталія ІВЛЄВА, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі