Теми статей
Обрати теми

Індексація зарплати при встановленні надбавки за вислугу років

Редакція ОП
Відповідь на запитання

ІНДЕКСАЦІЯ ЗАРПЛАТИ ПРИ ВСТАНОВЛЕННІ НАДБАВКИ ЗА ВИСЛУГУ РОКІВ

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА, начальник відділу політики доходів і подолання бідності Міністерства праці та соціальної політики України

 

З 1 січня 2010 року деяким категоріям медичних працівників (лікарям і фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою) закладів охорони здоров’я встановлено надбавку за вислугу років згідно з постановою КМУ від 29.12.2009 р. № 1418.

Також відповідно до постанови КМУ від 26.08.2009 р. № 910 з 1 січня 2010 року надбавку за вислугу років установлено посадовим особам державної санітарно-епідеміологічної служби України.

Чи включається така надбавка для зазначених категорій працівників до складу загального доходу, що підлягає індексації? Чи можна вважати січень 2010 року новим базовим місяцем при проведенні індексації заробітної плати за цей місяць?

(м. Харків)

 

При проведенні індексації заробітної плати працівників слід керуватися

Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078).

Згідно з

п. 2 Порядку № 1078 індексації підлягають грошові доходи громадян, що не мають разового характеру. До індексованих доходів належить оплата праці працівників підприємств, установ, організацій, що включає: оплату праці за виконану роботу згідно з тарифними ставками (окладами), доплати, надбавки, премії, передбачені законодавством, які мають постійний характер. Надбавка за вислугу років має постійний характер, отже, вона входить до складу доходу, що підлягає індексації.

Пунктом 5 Порядку № 1078

визначено, що базовим місяцем при розрахунку індексу споживчих цін вважається місяць, в якому відбувається підвищення доходів громадян.

При цьому необхідно мати на увазі, що місяць підвищення грошових доходів вважається базовим тільки в тому випадку, якщо в результаті сума збільшення заробітної плати перевищить суму індексації, яку могло бути нараховано цього місяця. Якщо сума збільшення заробітної плати менше нарахованої суми індексації, то такий місяць не вважається базовим і зарплату продовжують індексувати на індекси, визначені згідно з

Порядком № 1078.

Таким чином, місяць підвищення доходу працівника у зв’язку з установленням надбавки за вислугу років (у цьому випадку за січень 2010 року) вважається базовим при проведенні індексації,

якщо сума підвищення заробітної плати перевищить суму можливої індексації, тобто індексації, яку могло бути нараховано цього місяця.

Слід зазначити, що суми підвищення зарплати в цілому (за рахунок усіх постійних складових) і можливої індексації визначаються виходячи з розрахунку за повний робочий місяць.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі