Теми статей
Обрати теми

Проходження медогляду у вихідні дні

Редакція ОП
Відповідь на запитання

ПРОХОДЖЕННЯ МЕДОГЛЯДУ У ВИХІДНІ ДНІ

 

Неля СИНЬКО, начальник відділу організації заробітної плати і вдосконалення законодавства з оплати праці Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці Міністерства праці та соціальної політики України

 

Робітники цеху, зайняті на важких роботах, роботах зі шкідливими або небезпечними умовами праці, щорічно проходять медичний огляд. Більше 70 % з них зайняті на роботах з безперервним виробництвом, тому проходження медичних оглядів в робочий час (зі збереженням середнього заробітку) неможливе.

Чи зобов’язаний власник оплачувати робітникам проходження медогляду у вільний від роботи час? Як обчислюється середній заробіток?

(м. Горлівка, Донецька обл.)

 

Основні положення щодо реалізації конституційного права працівників на охорону їх життя та здоров’я у процесі трудової діяльності, на належні, безпечні і здорові умови праці та встановлення єдиного порядку організації охорони праці в Україні визначає Закон України «Про охорону праці» від 14.10.92 р. № 2694-ХІІ (у редакції Закону України від 21.11.2002 р. № 229-ІV) (далі — Закон про охорону праці).

Статтею 17

Закону про охорону праці визначено, що роботодавець зобов’язаний за свої кошти забезпечити фінансування та організувати проведення попереднього (під час прийняття на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці.

При цьому згідно з

Порядком проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров’я України від 21.05.2007 р. № 246, організацію та проведення медичних оглядів забезпечує власник підприємства незалежно від форми власності шляхом видання наказу щодо проведення медоглядів у строки, погоджені з лікувально-профілактичними закладами.

Згідно з зазначеною

статтею Закону про охорону праці за час проходження медичного огляду за працівниками зберігається середній заробіток. Ця стаття не передбачає, що середній заробіток зберігається лише протягом робочих днів.

Отже,

якщо медичний огляд провадиться у вихідні дні працівника, за ним має зберігатися середній заробіток.

Обчислення середньої заробітної плати у зазначеному випадку провадиться відповідно до

п. 2 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100), виходячи із заробітної плати за два місяці, що передують місяцю, в якому працівник проходить медичний огляд.

При обчисленні середньої заробітної плати до розрахунку включаються: оклад (тарифна ставка), надбавки, доплати, премії, що не мають разового характеру, індексація тощо.

Виплати, які не враховуються при обчисленні середньої заробітної плати, визначено

п. 4 Порядку № 100.

Нарахування виплат, що обчислюються із середньої заробітної плати за останні два місяці роботи, провадяться шляхом множення середньоденного заробітку на число робочих днів, які мають бути оплачені за середнім заробітком.

Середньоденна заробітна плата визначається діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі дні на число відпрацьованих робочих днів за цей період.

Бувають випадки, коли протягом двох розрахункових місяців працівником не відпрацьовано жодного робочого дня. У такому разі розрахунки провадитимуться виходячи із заробітної плати за попередні два місяці роботи. Якщо і протягом цих місяців не відпрацьовано жодного робочого дня, обчислення середньої заробітної плати провадитиметься виходячи з окладу (тарифної ставки), установленого працівникові у трудовому договорі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі