Теми статей
Обрати теми

Чи зараховується час роботи на посаді психолога школи до стажу для призначення пенсії за вислугу років

Редакція ОП
Відповідь на запитання

ЧИ ЗАРАХОВУЄТЬСЯ ЧАС РОБОТИ НА ПОСАДІ ПСИХОЛОГА ШКОЛИ ДО СТАЖУ ДЛЯ ПРИЗНАЧЕННЯ ПЕНСІЇ ЗА ВИСЛУГУ РОКІВ

 

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник управління соціально-економічного захисту Профспілки працівників освіти і науки України

 

Чи зараховується час роботи на посаді психолога загальноосвітньої школи до стажу роботи, необхідного для призначення пенсії за вислугу років, оскільки в трудовій книжці працівника є запис щодо прийняття на роботу до 2002 року саме на цю посаду?

Якщо не зараховується, то що треба зробити для того, щоб виправити ситуацію?

(м. Черкаси)

 

Відповідно до ст. 51 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.91 р. № 1788-ХІІ (далі — Закон № 1788) пенсії за вислугу років установлюються окремим категоріям громадян, зайнятих на роботах, виконання яких призводить до втрати професійної працездатності або придатності до настання віку, що дає право на пенсію за віком.

Постановою КМУ від 04.11.93 р. № 909

затверджено Перелік закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років (далі — Перелік), та встановлено, що пенсії за вислугу років працівникам освіти призначаються за наявності спеціального стажу роботи не менше як 25 років.

Зважаючи на норму

ст. 51 Закону № 1788, до Переліку включені лише окремі посади педагогічних працівників. Посаду практичного психолога загальноосвітнього навчального закладу включено до Переліку лише у 2002 році згідно з постановою КМУ «Про внесення змін до Переліку закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років» від 26.09.2002 р. № 1436.

Посаду психолога зазначеним

Переліком не передбачено.

Слід зазначити, що назва посади «практичний психолог» передбачалася в штатних розписах навчальних закладів починаючи з 1 червня 1996 року відповідно до діючого на той час

наказу Міносвіти України «Про розміри посадових окладів (ставок заробітної плати) працівників навчальних закладів» від 25.07.96 р. № 252.

Статтею 62 Закону № 1788

визначено, що основним документом, який підтверджує стаж роботи, є трудова книжка, а в разі відсутності її чи відповідних записів у ній наявність трудового стажу підтверджується в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Таким чином, для зарахування часу такої роботи в період з 1 червня 1996 року по 2002 рік до спеціального стажу для призначення пенсії за вислугу років необхідно неодмінно внести зміни до записів у трудовій книжці, визнавши запис про роботу на посаді психолога недійсним (з тим, щоб вважати працівника прийнятим на роботу на посаду практичного психолога).

Процедуру виправлення ситуації з неправильною назвою посади в трудовій книжці працівника передбачено

Інструкцією про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженою спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту від 29.07.93 р. № 58 (далі — Інструкція № 58). Відповідно до п. 2.6 Інструкції № 58 у разі виявлення неправильного або неточного запису відомостей про роботу, переведення працівника виправлення виконується власником або уповноваженим ним органом, де було зроблено відповідний запис. Власник або уповноважений ним орган за новим місцем роботи зобов’язаний надати працівнику в цьому необхідну допомогу.

Якщо установу, де зроблено неправильний запис, ліквідовано, то відповідний запис робиться правонаступником і засвідчується печаткою, а в разі його відсутності — вищестоящою організацією, якій вона була підпорядкована, а в разі і її відсутності — облархівом, держархівом м. Києва, держархівом м. Севастополя і держархівом при Раді міністрів АР Крим (

п. 2.8 Інструкції № 58).

У розділі «Відомості про роботу» трудової книжки закреслення раніше внесених неточних або неправильних записів не допускається.

У разі необхідності, наприклад, зміни запису відомостей про роботу після зазначення відповідного порядкового номера, дати внесення запису в графі 3 зазначається: «Запис за № ... недійсний. Прийнятий на посаду...», а у графі 4 повторюються дата та номер наказу (розпорядження) власника або уповноваженого ним органу, запис з якого неправильно внесено до трудової книжки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі