Теми статей
Обрати теми

Оплата праці за суміщення професій

Редакція ОП
Відповідь на запитання

ОПЛАТА ПРАЦІ ЗА СУМІЩЕННЯ ПРОФЕСІЙ

 

Оксана ТКАЧЕНКО, заступник начальника відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки та фінансування Міністерства освіти і науки України

 

Чи мають завідуючий господарством професійно-технічного навчального закладу та завідуючий бібліотекою цього самого навчального закладу право на суміщення професій? Якщо так, то як здійснюється оплата такої роботи?

(м. Жовті Води, Дніпропетровська область)

 

Відповідно до Класифікатора професій посади завідуючого господарством та завідуючого бібліотекою навчального закладу віднесено до керівних посад. А згідно з чинними законодавчими та нормативно-правовими актами України керівні працівники не завжди можуть паралельно займатися іншою діяльністю.

Перш за все слід розглянути власне поняття суміщення.

Суміщення професій (посад)

відповідно до ч. 1 ст. 105 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. (далі — КЗпП) передбачає можливість виконання працівником на тому самому підприємстві, в установі, організації поряд зі своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткової роботи за іншою професією (посадою) або обов’язків тимчасово відсутнього працівника без звільнення від основної роботи.

Суміщення професій (посад) допускається в тих випадках, коли працівник за своєю кваліфікацією може забезпечити якісне виконання як основної, так і суміщуваної (додаткової) роботи.

Слід зазначити, що доручати працівникові роботу за суміщуваною професією (посадою) слід з урахуванням, зокрема

ч. 3 ст. 22 КЗпП, якою передбачено, що законодавством можуть установлюватися вимоги щодо віку, рівня освіти, стану здоров’я працівника, та ст. 251 КЗпП, якою встановлено обмеження щодо спільної роботи родичів на підприємстві, в установі, організації.

Відповідно до

ч. 2 ст. 8 Закону України «Про оплату праці» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР умови розміру оплати праці працівників установ і організацій, що фінансуються з бюджету, визначаються Кабінетом Міністрів України. У зв’язку з цим питання доплати за суміщення професій (посад) у таких установах та організаціях регулюється окремими нормативно-правовими актами.

Пунктом 3 постанови Кабінету Міністрів України «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери»

від 30.08.2002 р. № 1298 та п.п. 3 п. 4 наказу Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 працівникам навчальних закладів, установ освіти та наукових установ передбачено встановлення доплати в розмірі до 50 відсотків посадового окладу за суміщення професій (посад). Така доплата може встановлюватися працівникові поряд з винагородами за високі досягнення у праці, за особливі умови праці тощо.

Проте зазначена доплата

не встановлюється керівникам навчальних закладів, установ освіти та наукових установ, їх заступникам, керівникам структурних підрозділів навчальних закладів, установ освіти та наукових установ, їх заступникам.

Отже, виходячи з цього завідуючий господарством та завідуючий бібліотекою професійно-технічного навчального закладу, як керівні працівники, не мають права працювати за суміщенням.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі