Теми статей
Обрати теми

Виплати завідуючому навчальним відділом

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Виплати завідуючому навчальним відділом

 

Оксана ТКАЧЕНКО, заступник начальника відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки та фінансування Міністерства освіти і науки України

 

При вищому навчальному закладі ІV рівня акредитації створено структурний підрозділ — технологічний інститут, у штатному розписі якого передбачено посаду начальника навчального відділу. На які виплати, гарантовані державою, має право особа, яка обіймає цю посаду? Зокрема, чи має вона право на встановлення їй надбавки за вислугу років?

(м. Сєверодонецьк, Луганська область)

 

Статтею 57 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII

педагогічним і науково-педагогічним працівникам гарантовано виплату надбавок за вислугу років, допомоги на оздоровлення при наданні щорічної відпустки, а педагогічним працівникам — ще й надання щорічної грошової винагороди за сумлінну працю та зразкове виконання службових обов’язків.

Порядок виплати надбавки за вислугу років та допомоги на оздоровлення педагогічним і науково-педагогічним працівникам

, який розроблено на виконання цієї статті, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 31.01.2001 р. № 78 (далі — Порядок № 78).

Порядок надання щорічної грошової винагороди педагогічним працівникам навчальних закладів державної та комунальної форми власності за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків

затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 05.06.2000 р. № 898.

Дія

Порядку № 78 поширюється на працівників, які обіймають посади згідно з Переліком педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 14.06.2000 р. № 963 (далі — Перелік № 963), і на яких поширюються умови оплати праці працівників навчальних закладів і установ освіти. При цьому лише деякі посади педагогічних працівників, що зазначені в Переліку № 963, обумовлені належністю до певних закладів освіти. Решта ж посад може бути в будь-якому закладі чи установі.

Згідно з

Переліком № 963 посада завідуючого відділом з основного напрямку діяльності є педагогічною посадою. Ураховуючи те, що навчальна діяльність — це основний напрямок діяльності вищого навчального закладу, а завідувач навчальним відділом є педагогічним працівником, він має право на отримання надбавки за вислугу років, допомоги на оздоровлення при наданні щорічної відпустки та щорічної грошової винагороди за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків.

Стосовно розбіжності в назві посади завідуючий або начальник навчального відділу слід зазначити, що відповідно до чинних нормативно-правових актів, за якими здійснюється оплата праці працівників навчальних закладів, зокрема

постанови Кабінету Міністрів України від 30.08.2002 р. № 1298 та наказу Міністерства освіти і науки України від 26.09.2005 р. № 557, у вищих навчальних закладах передбачено посаду керівника навчального відділу. Тобто це може бути і завідувач, і начальник відділу.

Проте, щоб уникнути в майбутньому непорозумінь, рекомендуємо привести штатний розпис навчального закладу у відповідність до чинної нормативно-правової бази, а саме у відповідність до Переліку № 963, та замість посади начальника навчального відділу передбачити посаду завідувача навчальним відділом.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі