Теми статей
Обрати теми

Чи впливає категорія ДЮСШ на встановлення тарифного розряду її працівникам

Редакція ОП
Відповідь на запитання

ЧИ ВПЛИВАЄ КАТЕГОРІЯ ДЮСШ НА ВСТАНОВЛЕННЯ ТАРИФНОГО РОЗРЯДУ ЇЇ ПРАЦІВНИКАМ

 

Оксана ЛЕВЧЕНКО, головний спеціаліст відділу організації бюджетного процесу, фінансового моніторингу та нормування видатків департаменту економіки та фінансів Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту

 

У 2009 році відбулася державна атестація дитячо-юнацьких спортивних шкіл, під час якої школам було присвоєно відповідну категорію.

Чи впливають результати такої атестації дитячо-юнацьких спортивних шкіл на встановлення тарифного розряду і на розміри заробітної плати працівникам цих шкіл?

(м. Вінниця)

 

Дійсно, наприкінці 2009 року в усіх регіонах України відповідно до

Положення про дитячо-юнацьку спортивну школу, затвердженого постановою КМУ від 05.11.2008 р. № 993, проходила державна атестація дитячо-юнацьких спортивних шкіл. Після її завершення стало виникати багато запитань щодо впливу результатів атестації на розміри заробітної плати працівників шкіл. Найбільше запитів стосується заробітної плати керівників шкіл, адже їх тарифний розряд установлюється залежно від групи за оплатою праці, до якої належить та чи інша школа. Типовою помилкою при встановленні тарифного розряду директору, інструктору-методисту школи є віднесення відповідної школи до групи за оплатою праці залежно від категорії, що присвоєна школі під час державної атестації.

Слід зауважити, що згідно з

абз. 1 додатка 16 до наказу Мінсім’ямолодьспорту «Про впорядкування умов оплати праці працівників бюджетних установ, закладів та організацій галузі фізичної культури і спорту» від 23.09.2005 р. № 2097 (далі — наказ № 2097) дитячо-юнацькі спортивні (спортивно-технічні) школи, дитячо-юнацькі спортивні школи інвалідів належать до груп за оплатою праці керівників і фахівців виходячи з обсягів навчально-тренувальної роботи: школа відноситься до 1-ї групи за оплатою праці в разі, якщо кількість ставок тренерів-викладачів за підсумками роботи за минулий рік складала не менше 16, до 2-ї — не менше 12, до 3-ї — не менше 8 (у сільській місцевості — 4). Віднесення до груп за оплатою праці шкіл, які тільки відкриваються, здійснюється згідно з річними плановими показниками.

У разі якщо при школі, віднесеної до 2 або 3-ї групи, є власна спортивна база, орган управління, у безпосередньому підпорядкуванні якого вона перебуває, може перевести її на групу вище.

Що стосується заробітної плати

тренерів-викладачів зі спорту, то тарифний розряд установлюється їм згідно з додатком 6 до наказу № 2097 на підставі документа про кваліфікаційну категорію, присвоєну тренеру-викладачу відповідно до Положення про кваліфікаційні категорії тренерів-викладачів зі спорту, порядок і умови їх присвоєння, затвердженого наказом Держкоммолодьспорттуризму від 18.07.2001 р. № 2147 . Категорія школи при цьому не має значення. Тренерам-викладачам, які не мають кваліфікаційної категорії, тарифний розряд присвоюється на підставі документа про освіту.

Таким чином, на сьогодні

категорія, присвоєна дитячо-юнацькій спортивній школі, не впливає на розмір заробітної плати працівників цієї школи.

Також зазначимо, що відповідно до абз. 4 ст. 3 Указу Президента України «Про деякі заходи щодо вдосконалення системи фізичного виховання дітей та молоді у навчальних закладах і розвитку дитячо-юнацького спорту в Україні» від 23.06.2009 р. № 478/2009 Міністерство України у справах сім’ї, молоді та спорту розробило проект наказу про внесення змін до наказу № 2097 стосовно встановлення окремим працівникам дитячо-юнацьких спортивних шкіл (директорам, їх заступникам з основного виду діяльності, інструкторам-методистам, тренерам-викладачам зі спорту, тренерам-викладачам з хореографії, акомпаніаторам) надбавки за категорію школи. Однак на цей час наказ не погоджено в Міністерстві фінансів України через дефіцит бюджетних коштів. Компромісний варіант, який обговорювався представниками обох міністерств, — введення вищезазначеної надбавки з 1 січня 2011 року, — поки що не затверджено.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі