Теми статей
Обрати теми

Тривалість відпустки одинокої матері

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Т

ривалість відпустки одинокої матері

 

Ганна ХОРОШКО, головний спеціаліст Головного управління праці та соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації

 

На підприємстві щорічна основна відпустка складає 24 календарних дні. Одинока мати має ще й додаткову відпустку — 10 календарних днів без урахування святкових та неробочих днів. Чи є вихідні дні неробочими (на підприємстві п’ятиденний робочий тиждень)?

Якщо у працівниці — одинокої матері за графіком відпустка починається з 1 березня 2010 року, коли їй потрібно виходити на роботу (жінка йде у щорічну основну та додаткову відпустку повної тривалості — на 34 календарних дні)?

(м. Донецьк)

 

Відповідно до

ст. 19 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину-інваліда, або яка усиновила дитину, одинокій матері, батьку, який виховує дитину без матері (в тому числі й у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла дитину під опіку, надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових та неробочих днів.

Святкові та неробочі дні під час обчислення тривалості щорічних відпусток та додаткової відпустки працівникам, які мають дітей, не враховуються. До святкових та неробочих днів відповідно до

ст. 73 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. належать: 1 січня — Новий рік; 7 січня — Різдво Христове; 8 березня — Міжнародний жіночий день; Пасха (Великдень); 1 та 2 травня — День міжнародної солідарності трудящих; Трійця; 9 травня — День Перемоги; 28 червня — День Конституції України; 24 серпня — День незалежності України. Що стосується вихідних днів, то вони враховуються до загальної тривалості відпустки.

Тому якщо відпустка працівниці — одинокої матері почнеться з 1 березня 2010 року, то на роботу їй потрібно буде вийти 5 квітня 2010 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі