Теми статей
Обрати теми

Надбавки та доплати працівникам виїзних бригад швидкої медичної допомоги

Редакція ОП
Відповідь на запитання

надбавки та

Доплати працівникам виїзних бригад швидкої медичної допомоги

 

Лідія ГАВРИЛЕНКО, головний спеціаліст з питань соціально-економічного захисту Профспілки працівників охорони здоров’я України

 

На які надбавки та доплати мають право працівники виїзних бригад швидкої медичної допомоги, якщо бригади не укомплектовано медичним персоналом? Чи є обмеження для роботи понад установлену для медичних працівників норму робочого часу?

(м. Львів)

 

Усі види виплат для медичних працівників, у тому числі й працівників виїзних бригад швидкої медичної допомоги, визначено

Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови оплати праці).

Відповідно до

п. 3.1 Умов оплати праці керівникам бюджетних установ, закладів та організацій надано право встановлювати працівникам доплату за збільшення обсягу виконуваних робіт у розмірі до 50 відсотків посадового окладу. Зазначені виплати можуть здійснюватися в межах фонду заробітної плати, затвердженого для закладу в кошторисі доходів і видатків. Крім того, якщо за штатним розписом виїзні бригади не укомплектовані посадами медичного персоналу, то штатні працівники мають право на роботу за сумісництвом за вакантними посадами.

Тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати 4 годин на день і повного робочого дня у вихідний день, а загальна тривалість роботи протягом місяця — половини місячної норми робочого часу (

п. 2 постанови КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 03.04.93 р. № 245). Робота за сумісництвом виконується у вільний від основної роботи час за графіком, складеним з урахуванням вимог указаної постанови.

Підпунктом 3.1.1 Умов оплати праці

передбачено доплату в розмірі до 50 відсотків посадового окладу працівника за основною посадою за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника (у разі хвороби, відпустки, відрядження). Ця робота може виконуватися як у межах свого робочого часу за основною посадою, так і за її межами. У разі коли здійснюється заміна працівника з виконанням його обов’язків поза межами робочого часу за основною посадою, оплата праці проводиться за фактично відпрацьований час. Отже, якщо працівник виконує обов’язки тимчасово відсутнього працівника з відпрацюванням годин цієї роботи поза межами свого робочого часу за основною посадою, оплата нараховується йому за фактично відпрацьовані години. Проте більш ніж 50 відсотків норми робочого часу тимчасово відсутнього працівника працювати не можна.

Робота понад установлену тривалість робочого дня вважається надурочною, яка, як правило, не допускається. Проте власник може залучати працівника

до надурочних робіт за дозволом виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) лише у виняткових випадках (при проведенні робіт з метою відвернення громадського або стихійного лиха, виробничих аварій та усунення їх наслідків, негайного ремонту устаткування, загрози здоров’ю людей тощо), які не можуть перевищувати чотирьох годин протягом двох днів підряд і 120 годин на рік (ст. 62, 64 та 65 КЗпП). У випадку залучення працівника до надурочних робіт оплаті підлягають усі години цієї роботи в подвійному розмірі годинної ставки (ст. 106 КЗпП).

Постановою КМУ «Про затвердження Порядку виплати надбавки за вислугу років лікарям і фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою державних та комунальних закладів охорони здоров’я» від 29.12.2009 р. № 1418

(далі — Порядок № 1418) з 1 січня 2010 року для медичних працівників установлено виплату надбавки за вислугу років. Порядок її виплати поширюється на лікарів і фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою (медичних сестер), умови оплати праці яких визначаються відповідно до умов оплати праці медичних працівників державних та комунальних закладів охорони здоров’я, крім посадових осіб державної санітарно-епідеміологічної служби України.

Розмір надбавки за вислугу років залежить від стажу роботи, а саме:

— при стажі роботи понад 3 роки надбавка виплачується в розмірі 10 % до посадового окладу;

— понад 10 років — у розмірі 20 % до посадового окладу;

— понад 20 років — у розмірі 30 % до посадового окладу.

Надбавка за вислугу років розраховується виходячи з посадового окладу (з урахуванням підвищень) працівника без урахування інших надбавок і доплат (

п. 6 Порядку № 1418).

Надбавка за вислугу років виплачується щомісячно за фактично відпрацьований час за основним місцем роботи та за сумісництвом. Якщо працівник тимчасово заміщає відсутнього працівника, така надбавка розраховується виходячи з посадового окладу за основною посадою (місцем роботи) (

пп. 7 і 8 Порядку № 1418).

Періоди роботи, які зараховуються до стажу роботи для встановлення такої надбавки, визначені

п. 4 Порядку № 1418.

Постановою КМУ «Про внесення змін до пункту 4 Порядку виплати надбавки за вислугу років лікарям і фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою державних та комунальних закладів охорони здоров’я»

від 20.01.2010 р. № 47 розширено перелік закладів та установ, робота на медичних посадах в яких зараховується до стажу роботи, який дає право на встановлення такої надбавки.

Відповідно до змін, унесених постановою КМУ від 20.01.2010 р. № 47, до такого стажу зараховується час роботи на відповідних посадах медичних працівників не лише в закладах охорони здоров’я, а й у будь-яких державних та комунальних установах, закладах та організаціях незалежно від підпорядкування за умови, що оплата праці таких працівників здійснюється відповідно до умов оплати праці медичних працівників державних та комунальних закладів охорони здоров’я.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі