Теми статей
Обрати теми

Про відповідальність за несвоєчасне перерахування страхових внесків до Фонду соціального страхування від нещасних випадків

Редакція ОП
Лист від 12.05.2010 р. № 527-06-2

Виконавча дирекція Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України

Про відповідальність за несвоєчасне перерахування страхових внесків до Фонду соціального страхування від нещасних випадків

Лист від 12.05.2010 р. № 527-06-2

(витяг)

 

<…> Згідно зі статтею 52 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» страхувальник несе відповідальність згідно із законом за несвоєчасне та неповне нарахування страхових внесків, приховування (зниження) суми заробітної плати (доходу), на яку нараховуються страхові внески, неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності щодо страхових внесків, несвоєчасне інформування Фонду соціального страхування від нещасних випадків про чисельність працівників.

За прострочення сплати страхового внеску до Фонду із страхувальника стягується пеня згідно із законом.

Статтею 1654 Кодексу України про адміністративні правопорушення визначено, що порушення посадовими особами підприємств, установ, організацій, фізичними особами — підприємцями, які використовують найману працю, строків та обсягів сплати страхових внесків, приховування (заниження) суми заробітної плати (доходу), на яку нараховуються страхові внески, неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності щодо страхових внесків, несвоєчасне інформування Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України про чисельність працівників, річний фактичний обсяг реалізованої продукції (робіт, послуг), суму заробітної плати на підприємстві, нещасні випадки на виробництві та професійні захворювання, що сталися на підприємстві, про зміни технології робіт або виду діяльності підприємства —

тягнуть за собою накладення штрафу від восьми до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Дії, передбачені частиною першою або другою цієї статті, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення, — тягнуть за собою накладення штрафу від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Враховуючи вищенаведене,

за несвоєчасне перерахування страхових внесків підприємствами передбачена адміністративна відповідальність.

 

Перший заступник директора С. Нестеров

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

Відповідальність страхувальника за несвоєчасну сплату внесків до Фонду соцстрахування від нещасних випадків

 

Не так давно про відповідальність за несвоєчасну сплату страхових внесків нагадували Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в листі від 21.04.2010 р. № 5-31-793 (див. «ОП», 2010, № 11, с. 14 — 15) і Фонд соціального страхування на випадок безробіття в листі від 12.05.2010 р. № ДЦ-04-3038/0/6-10 (див. «ОП», 2010, № 12, с. 3 — 4). У свою чергу, і Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань (далі — Фонд) роз'яснив, яку відповідальність передбачено за несвоєчасну сплату страхових внесків.

Згідно з ч. 2 ст. 52 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» від 23.09.99 р. № 1105-XIV (далі — Закон № 1105)

за прострочення сплати страхових внесків зі страхувальника стягується пеня.

Відповідно до п. 5.1 Інструкції про порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, затвердженої постановою Фонду від 12.07.2007 р. № 36, пеня нараховується за кожен прострочений день та обчислюється виходячи зі 120 % річних облікової ставки НБУ, що діяла на момент сплати, нарахованої на повну суму недоїмки за весь строк. При цьому облікова ставка приймається на момент сплати недоїмки.

Штрафів для страхувальників Законом № 1105 не передбачено. Водночас

за несвоєчасну сплату страхових внесків передбачено адміністративну відповідальність. Так, згідно зі ст. 1654 Кодексу законів про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X за вказане порушення посадовим особам страхувальника загрожує штраф у розмірі від 8 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 136 до 255 грн.), за повторне порушення протягом року — від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 170 до 340 грн.).

При самостійному виявленні страхувальником помилки за минулий звітний період, за наявності бухгалтерської довідки про факт виявленої помилки за минулий звітний період і перерахування донарахованих страхових внесків та пені в повному обсязі до початку перевірки або до подання Розрахункової відомості адміністративні штрафи до посадових осіб страхувальника не застосовуються (див. лист Фонду від 03.05.2006 р. № 330-07-3).

 

Катерина СКРИПКІНА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі