Теми статей
Обрати теми

Оплата добових

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Оплата добових

 

Наталія ГРЕЧКО, головний спеціаліст відділу соціально-трудових відносин та оплати праці Головного управління праці та соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації

 

Працівника терміном на три дні з 23.06.2010 р. по 25.06.2010 р. направлено у відрядження до м. Києва. У зв’язку з відсутністю зворотного квитка (на 25.06.2010 р.) 23.06.2010 р. було придбано квиток на суботу 26.06.2010 р. (денний експрес Київ — Харків). Вибуття з Києва у посвідченні про відрядження відмічено 25.06.2010 р.

Чи підлягають оплаті в такій ситуації добові за 26.06.2010 р. і вартість квитка?

(м. Харків)

 

Правове регулювання питань, пов’язаних зі службовими відрядженнями, здійснюється відповідно до

Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Мінфіну України від 13.03.98 р. № 59 (далі — Інструкція № 59).

Інструкцією № 59

визначено, що днем вибуття у відрядження вважається день відправлення поїзда, літака, автобуса або іншого транспортного засобу з місця постійної роботи відрядженого працівника, а днем прибуття з відрядження — день прибуття транспортного засобу до місця постійної роботи відрядженого працівника. При відправленні транспортного засобу до 24-ї години включно днем вибуття у відрядження вважається поточна доба, а з 0-ї години і пізніше — наступна доба.

Якщо наказом про відрядження передбачено повернення працівника з відрядження у вихідний день, то працівникові може надаватися інший день відпочинку відповідно до законодавства у сфері регулювання трудових відносин.

Фактичний час перебування у відрядженні в межах України визначається за відмітками в посвідченні про відрядження щодо вибуття з місця постійної роботи і прибуття до місця постійної роботи.

За кожний день (включаючи дні від'їзду та приїзду) перебування працівника у відрядженні, враховуючи вихідні, святкові й неробочі дні та час перебування в дорозі (разом з вимушеними зупинками), йому виплачуються добові в межах граничних норм, установлених

постановою Кабінету Міністрів України від 23.04.99 р. № 663.

Визначення кількості днів відрядження для виплати добових проводиться з урахуванням дня вибуття у відрядження й дня прибуття до місця постійної роботи, що зараховуються як два дні.

Якщо відмітки відсутні в посвідченні про відрядження, то добові не виплачуються.

Витрати на проїзд до місця відрядження і назад відшкодовуються в розмірі вартості проїзду повітряним, залізничним, водним та автомобільним транспортом загального користування (крім таксі) з урахуванням усіх витрат, пов'язаних з придбанням проїзних квитків і користуванням постільними речами в поїздах, та страхових платежів на транспорті.

За час затримки в місці перебування у відрядженні без поважних причин працівникові не виплачується заробітна плата, не відшкодовуються добові витрати, витрати на наймання житлового приміщення тощо.

Отже, в наказі, що видається керівником підприємства, термін відрядження повинен ураховувати дні відправлення та прибуття поїзда. Таким чином, за кожен день, включаючи дні від’їзду і приїзду поїзда, працівнику повинні виплатити добові, у тому числі й за вихідні дні, та відшкодувати витрати за квитки та всі витрати, пов’язані з його придбанням.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі