Теми статей
Обрати теми

Переведення працівника на іншу постійну нижчеоплачувану роботу

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Переведення працівника на іншу постійну нижчеоплачувану роботу

 

Наталія ГРЕЧКО, головний спеціаліст відділу соціально-трудових відносин та оплати праці Головного управління праці та соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації

 

Чи можливе переведення працівника на іншу постійну нижчеоплачувану роботу без попередження? Які передбачені законодавством гарантії і відшкодування у зв’язку зі зменшенням розміру заробітної плати?

(м. Харків)

 

По-перше, треба з’ясувати, про що йдеться: переведення, переміщення або зміну в організації виробництва і праці. Це різні поняття, які регулюються різними нормами законодавства про працю.

Відповідно до

ч. 1 ст. 32 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) переведення на іншу роботу на тому самому підприємстві, в установі, організації, а також переведення на роботу на інше підприємство, в установу, організацію або в іншу місцевість, хоча б разом з підприємством, установою, організацією, допускається тільки за згодою працівника. Винятком є випадки тимчасового переведення, встановлені ст. 33 КЗпП.

Законодавством

не передбачено терміну попередження працівника про переведення. Для постійного переведення працівника на іншу роботу необхідно отримати лише його згоду в усній або письмовій формі.

Якщо працівника за його згодою переведено на іншу постійну нижчеоплачувану роботу, тоді за працівником зберігається його попередній середній заробіток

протягом двох тижнів з дня переведення (ч. 1 ст. 114 КЗпП).

Крім того,

ч. 2 ст. 32 КЗпП встановлено, що не вважається переведенням на іншу роботу і не потребує згоди працівника переміщення його на тому самому підприємстві, в установі, організації на інше робоче місце, в інший структурний підрозділ у тій самій місцевості, доручення роботи на іншому механізмі або агрегаті у межах спеціальності, кваліфікації або посади, обумовленої трудовим договором. При цьому забороняється переміщення працівника на роботу, протипоказану йому за станом здоров’я.

Тому переміщення допускається

без згоди працівника і терміну попередження про переміщення.

Якщо в результаті переміщення працівника з незалежних від нього причин зменшується заробіток, то йому провадиться доплата до попереднього середнього заробітку

протягом двох місяців з дня переміщення (ч. 2 ст. 114 КЗпП). Законодавство про працю не містить перелік незалежних від працівника причин, які дають йому право на отримання зазначеної доплати.

Слід звернути увагу:

ч. 3 ст. 32 КЗпП передбачає, що у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці допускається зміна істотних умов праці при продовженні роботи за тією самою спеціальністю, кваліфікацією або посадою. Під зміною істотних умов праці розуміють, зокрема, зміну систем і розмірів оплати праці, пільг, режиму роботи, встановлення або скасування неповного робочого часу, суміщення професій, зміну розрядів і найменування посад. Про зміну істотних умов праці працівника потрібно повідомити не пізніше ніж за два місяці.

Якщо колишні істотні умови праці зберегти неможливо, а працівник не погоджується продовжувати роботу в нових умовах, то трудовий договір припиняється згідно з

п. 6 ст. 36 КЗпП (відмова працівника від продовження роботи у зв’язку зі зміною істотних умов праці).

Однак випадками для звільнення працівника є ліквідація, реорганізація, банкрутство або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату на підставі п. 1 ст. 40 КЗпП з персональним попередженням його про це не пізніше ніж за два місяці (ч. 1 ст. 492 КЗпП). Це звільнення допускається, якщо неможливо перевести працівника за його згодою на іншу роботу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі