Звільнення вчителя після закінчення навчального року

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Звільнення вчителя після закінчення навчального року

 

Наталія ГРЕЧКО, головний спеціаліст відділу соціально-трудових відносин та оплати праці Головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації

 

Працівника було прийнято на роботу в школу вчителем на час тимчасово відсутнього основного працівника у зв’язку з відпусткою для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Чи може директор школи звільнити його після закінчення навчального року?

(м. Харків)

 

З працівником, якого прийнято на роботу вчителем

на час тимчасово відсутнього основного працівника у зв’язку з відпусткою для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, укладається строковий трудовий договір відповідно до п. 2 ст. 23 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) на визначений строк, установлений за згодою сторін.

Тож у випадку, коли у заяві працівника про прийняття на роботу

не зазначалася умова про термін цієї роботи до закінчення навчального року і цей термін не відображено у наказі при прийнятті на роботу, то з ініціативи адміністрації такий строковий договір не може бути розірваний.

Статтею 39 КЗпП

передбачено, що строковий трудовий договір підлягає розірванню достроково лише на вимогу працівника в разі його хвороби або інвалідності, які перешкоджають виконанню роботи за договором, порушення власником або уповноваженим ним органом законодавства про працю, колективного або трудового договору та у випадках, передбачених ч. 1 ст. 38 КЗпП, а саме коли заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу (переїзд на нове місце проживання; переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість; вступ до навчального закладу; неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком; вагітність; догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною-інвалідом; догляд за хворим членом сім'ї відповідно до медичного висновку або інвалідом I групи; вихід на пенсію; прийняття на роботу за конкурсом, а також з інших поважних причин).

Однак, коли

основний працівник забажає перервати відпустку раніше ніж дитині виповниться три роки, строковий трудовий договір з учителем має бути припинено . Для цього заява про звільнення не потрібна, оскільки свою згоду на це вчитель уже висловив у заяві про прийняття на роботу на визначений термін (до виходу основного працівника з відпустки для догляду за дитиною).

При цьому відповідно до

ст. 3 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон № 504) у разі звільнення працівника у зв'язку із закінченням строку трудового договору невикористана відпустка може за його бажанням надаватися й тоді, коли час відпустки повністю або частково перевищує строк трудового договору. У такому випадку чинність трудового договору продовжується до закінчення відпустки.

Відповідно до

ст. 6 Закону № 504 щорічна основна відпустка надається працівникам за відпрацьований робочий рік, який відлічується з дня укладення трудового договору.

Щорічна основна відпустка вчителям надається відповідно до порядку, затвердженого

постановою Кабінету Міністрів України від 14.04.97 р. № 346, тривалістю 56 календарних днів.

При продовженні терміну строкового договору тривалість відпустки визначається пропорційно до відпрацьованого часу з розрахунку 5,6 календарних дні за кожен відпрацьований місяць.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі