Теми статей
Обрати теми

Підвищення посадового окладу за педагогічне звання «вчитель-методист»

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Підвищення посадового окладу за педагогічне звання «вчитель-методист»

 

Оксана ТКАЧЕНКО, заступник начальника відділу праці і нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки та фінансування Міністерства освіти і науки України

 

Яким чином та на підставі яких нормативних актів має здійснюватися підвищення посадового окладу за педагогічне звання «вчитель-методист» методисту методичного кабінету управління освіти і науки міськдержадміністрації, який здійснює викладацьку роботу на посаді вчителя загальноосвітнього навчального закладу?

(м. Дніпродзержинськ, Дніпропетровська обл.)

 

Відповідно до

ст. 54 Закону України «Про освіту» від 17.01.2002 р. № 2984-III усі педагогічні працівники підлягають атестації. Порядок атестації педагогічних працівників установлюється Міністерством освіти України. На сьогодні такий порядок затверджений наказом Міністерства освіти України «Про затвердження Типового положення про атестацію педагогічних працівників України» від 20.08.93 р. № 310.

Виходячи з цих норм особа, яка працює на посаді методиста та одночасно виконує викладацьку роботу на посаді вчителя загальноосвітнього навчального закладу, має проходити атестацію і як методист, і як учитель, оскільки це різні посади й вимоги до осіб, які обіймають ці посади, їх кваліфікаційні характеристики, посадові обов’язки також різні.

За результатами атестації визначаються відповідність працівника обійманій посаді, рівень його кваліфікації, присвоюються категорії та педагогічні звання.

Слід зазначити, що відповідно до основного нормативного акта, за яким здійснюється оплата праці педагогічних працівників галузі освіти, —

Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102, а також на підставі постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження розмірів підвищення посадових окладів (ставок заробітної плати) та додаткової оплати за окремі види педагогічної діяльності у співвідношенні до тарифної ставки» від 20.04.2007 р. № 643 за присвоєні педагогічні звання здійснюється підвищення посадового окладу. Так, за педагогічне звання «вчитель-методист» посадовий оклад підвищується на 15 відсотків.

У випадку якщо педагогічне звання було присвоєне за наслідками атестації особи на одній посаді, то й підвищення посадового окладу за таке звання здійснюється

тільки за роботу на цій посаді і не розповсюджується на оплату праці на іншій посаді.

Тобто, оскільки в цьому випадку педагогічне звання «вчитель-методист» було присвоєне за наслідками атестації працівника на посаді вчителя, то й ставку заробітної плати вчителя має бути підвищено на 15 відсотків. Таке підвищення не стосується посадового окладу методиста методичного кабінету управління освіти і науки міськдержадміністрації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі