Теми статей
Обрати теми

Про окремі питання, пов'язані з перерахунком заробітної плати

Редакція ОП
Лист від 01.06.2010 р. № 01-16-1087

ВИКОНАВЧА ДИРЕКЦІЯ ФОНДУ СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ З ТИМЧАСОВОЇ ВТРАТИ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ України

ПРО ОКРЕМІ ПИТАННЯ, ПОВ’ЯЗАНІ З ПЕРЕРАХУНКОМ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ

Лист від 01.06.2010 р. № 01-16-1087

 

З набуттям чинності Закону України «Про Державний бюджет України на 2010 рік» (далі — Закон) у окремих страхувальників, в першу чергу бюджетних організацій, виникли запитання, пов'язані з донарахуванням заробітної плати і, відповідно, страхових внесків та матеріального забезпечення застрахованим особам. Розглянувши найбільш поширені запитання, які стосуються Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, роз'яснюємо.

1. Заробітна плата, донарахована у зв'язку із збільшенням розміру мінімальної заробітної плати, включається до бази для нарахування і утримання страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням,

у тому місяці, коли здійснено донарахування. Загальна сума місячної заробітної плати застрахованої особи для справляння страхових внесків не повинна перевищувати 15 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (з квітня 2010 року — 13260 гривень).

2. Якщо до набуття чинності Закону верхня межа для обрахунку страхових внесків була визначена страхувальником в менших розмірах (наприклад, виходячи з 744 грн.), а фактично нарахована заробітна плата застрахованої особи була більша цієї суми, то слід за ці місяці донарахувати страхові внески, а також нарахувати пеню за несвоєчасність їх сплати. Для нарахування та відображення цих коштів у звітності по коштах Фонду рекомендуємо застосовувати алгоритм, аналогічний передбаченому в Порядку виправлення помилок минулих звітних періодів у звітності страхувальників, затвердженому правлінням Фонду постановою № 123 від 25.12.2003 року. Повідомлення органу Фонду в даному випадку є не обов'язковим. У разі виявлення представником Фонду під час ревізії страхувальника факту недонарахування страхових внесків необхідно застосовувати штрафні санкції.

3. Оскільки донараховані суми заробітної плати слід враховувати в місяці фактичного нарахування, немає необхідності робити перерахунок виплаченої раніше допомоги по тимчасовій непрацездатності або по вагітності і пологах. Проте, слід зазначити

два виняткових випадки, коли перерахунок зробити треба .

Перший

— якщо згідно пункту 6 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 1266 (із змінами та доповненнями) (далі — Порядок № 1266), допомогу по вагітності та пологах виплатили в розмірі мінімальної заробітної плати, що менша за встановлену Законом, жінці, яка відпрацювала менше ніж календарний місяць.

Другий

— якщо відповідно до пункту 10 Порядку № 1266 допомогу обчислено виходячи з місячної тарифної ставки (окладу), встановленої працівникові на момент настання страхового випадку. Якщо в таких випадках тарифна ставка (оклад) підлягає збільшенню у зв'язку із збільшенням мінімальної заробітної плати, також мають бути перераховані суми допомоги.

Донараховані суми мають бути відображені у звітності за формою Ф-4 ФСС з ТВП в місяці донарахування.

 

Директор С. Санченко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі