Теми статей
Обрати теми

Про відповідальність за несвоєчасну сплату страхових внесків

Редакція ОП
Лист від 20.05.2010 р. № 05-31-1009

ВИКОНАВЧА ДИРЕКЦІЯ ФОНДУ СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ З ТИМЧАСОВОЇ ВТРАТИ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ україни

ПРО ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА НЕСВОЄЧАСНУ СПЛАТУ СТРАХОВИХ ВНЕСКІВ

Лист від 20.05.2010 р. № 05-31-1009

 

<…>

Якщо страхувальник протягом звітних періодів нараховував страхові внески, але сплачував їх до бюджету Фонду несвоєчасно, він несе відповідальність, передбачену статтею 30 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240 (далі — Закон № 2240) за несвоєчасну сплату страхових внесків.

За несвоєчасність сплати страхових внесків на нього накладається штраф у розмірі 50 відсотків суми належних до сплати страхових внесків та нараховується пеня. У даному випадку Фонд має повне право на застосовування фінансових санкцій до страхувальника, передбачених цією статтею. Не сплачені в строк страхові внески, пеня і штраф стягуються в доход Фонду із страхувальника у безспірному порядку.

У разі самостійного виявлення своєчасно не нарахованих і не сплачених сум страхових внесків страхувальник відповідно до пункту 5.4 Інструкції про порядок надходження, обліку та витрачання коштів Фонду, затвердженої постановою правління Фонду від 26.06.2001 р. № 16, зобов'язаний сам донарахувати страхові внески, нарахувати пеню на всю суму недоїмки за весь період прострочки платежу, протягом п'яти робочих днів з дня виявлення прострочки повідомити орган Фонду у письмовій формі особисто або поштовим відправленням. У пункті 3 Порядку виправлення помилок минулих звітних періодів у звітності страхувальників, затвердженого постановою правління Фонду від 25.12.2003 р. № 123 (далі — Порядок № 123), зазначено, що у разі, якщо страхувальник самостійно до початку перевірки органом Фонду виявив помилки, що містяться у раніше поданій ним звітності, і які стосуються правильності нарахування суми страхових внесків до Фонду та витрат за загальнообов'язковим соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності, такий страхувальник повинен вжити невідкладних заходів щодо їх виправлення та письмово повідомити про факт та зміст помилок робочому органу Фонду за місцем реєстрації, в якому мають бути відображені причини виникнення помилок та надано розрахунок сум донарахованих (зменшених) внесків.

Згідно з пунктом 8 Порядку № 123

у разі самостійного повідомлення страхувальником робочого органу Фонду про факт виявлення помилки та перерахування нарахованих ним у разі недоплати страхових внесків та пені у повному обсязі до початку перевірки органом Фонду штрафи до страхувальника не застосовуються.

Враховуючи вищевикладене, пропонуємо роз'яснити <…>, що чинним законодавством передбачено звільнення страхувальника від відповідальності у вигляді штрафних санкцій лише у разі самостійного виправлення помилки, пов'язаної із ненарахуванням і несплатою страхових внесків, при самостійному нарахуванні, сплаті пені та повідомленні про це у встановленому порядку органу Фонду.

 

Директор С. Санченко

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

Як уникнути штрафних санкцій від ФСС ТВП у разі несвоєчасної сплати страхових внесків

 

У листі, що коментується, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФСС ТВП) надав роз'яснення щодо відповідальності страхувальників за своєчасно не нараховані та не сплачені суми страхових внесків.

Відповідальність за несвоєчасність сплати і неповну сплату внесків, а також за порушення порядку використання страхових коштів передбачено ст. 30 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240 (далі — Закон № 2240).

У разі несвоєчасної сплати внесків або неповної їх сплати страхувальник має сплатити суму страхових внесків (недоїмки), штраф та пеню.

Штраф накладається в розмірі 50 % суми належних до сплати страхових внесків (з цього питання див. також лист ФСС ТВП від 21.04.2010 р. № 5-31-793 // «ОП», 2010, № 11, с. 14).

Пеня розраховується виходячи зі 120 % облікової ставки НБУ, що діяла на момент сплати, нарахованої на всю суму недоїмки (без урахування штрафів) за весь строк її існування. У разі якщо існувала заборгованість ФСС ТВП перед страхувальником і сума такої заборгованості перевищувала суму виявленої недоїмки на момент виявлення помилки, то пеня на суму недоїмки не нараховується (п. 6 Порядку виправлення помилок минулих звітних періодів у звітності страхувальників, затвердженого постановою правління ФСС ТВП від 25.12.2003 р. № 123).

Згідно з роз'ясненнями ФСС ТВП уникнути штрафу можна лише в тому випадку, якщо страхувальник

самостійно до початку перевірки виявить помилку, пов'язану з ненарахуванням і несплатою страхових внесків, та виконає такі вимоги:

а)

донарахує в повному обсязі страхові внески;

б)

нарахує пеню на всю суму недоїмки за весь період прострочення платежу;

в)

сплатить зазначені суми до ФСС ТВП;

г)

повідомить у письмовій формі ФСС ТВП про несвоєчасну сплату внесків протягом 5 робочих днів з дня виявлення недоїмки.

 

Людмила ТРОХИМЕНКО,
 економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі