Теми статей
Обрати теми

Повна матеріальна відповідальність за сумісництвом

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Повна матеріальна відповідальність за сумісництвом

 

Ганна КЛІМІНЧЕНКО, головний спеціаліст відділу соціально-трудових відносин та оплати праці Головного управління праці та соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації

 

Чи можливе укладання договору про повну матеріальну відповідальність з працівником, який працює за сумісництвом?

(м. Харків)

 

Повна матеріальна відповідальність — це покладання на працівника обов’язків повністю відшкодувати заподіяну підприємству, установі, організації пряму дійсну шкоду без будь-яких обмежень.

Вичерпний перелік підстав для покладення повної матеріальної відповідальності на працівника визначено у

ст. 134 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП). Однією з умов, за якої настає повна матеріальна відповідальність у випадку спричинення працівником матеріальної шкоди підприємству, установі, організації, є укладання з таким працівником відповідного договору. У зв’язку з цим законодавство чітко визначає ситуації, в яких можливе укладання письмового договору про повну індивідуальну матеріальну відповідальність.

Такі договори відповідно до вимог

ст. 1351 КЗпП можна укладати тільки із працівниками, які досягли 18 років та які обіймають посади або виконують роботи, безпосередньо пов’язані зі зберіганням, обробкою, продажем (випуском), перевезенням або застосуванням у процесі виробництва переданих ним цінностей.

Постановою Верховної Ради України «Про порядок тимчасової дії на території України окремих актів законодавства Союзу РСР» від 12.09.91 р. № 1545-ХІІ

передбачено, що до ухвалення відповідних актів законодавства України на її території застосовуються акти законодавства Союзу РСР з питань, не врегулюваних законодавством України, за умови, що вони не суперечать Конституції і законам України. На підставі цієї постанови в Україні застосовується Перелік посад і робіт, що заміщуються або виконуються працівниками, з якими підприємством, установою, організацією можуть укладатися договори про повну матеріальну відповідальність за незабезпечення схоронності цінностей, переданих їм для зберігання, обробки, продажу (відпуску), перевезення або застосування у процесі виробництва, затверджений постановою Держкомпраці СРСР і Секретаріату ВЦРПС від 28.12.77 р. № 447/24.

Зміст договору про повну матеріальну відповідальність повинен відповідати

Типовому договору про повну індивідуальну матеріальну відповідальність (його форму затверджено постановою № 447/24). Ніякої «самодіяльності» з боку підприємства щодо міри відповідальності працівника в даному питанні не дозволяється.

Як правило, письмовий договір про повну матеріальну відповідальність укладається як додаток до трудового договору з метою конкретизації обов'язків власника або уповноваженого ним органу та працівника щодо забезпечення збереження цінностей. Особи, з якими укладено договір про повну матеріальну відповідальність, є матеріально відповідальними.

Отже, двома основними умовами для укладання договору про повну матеріальну відповідальність є: по-перше, наявність посади (виду виконуваних робіт) у затвердженому переліку, та, по-друге, виконання обов'язків (роботи), безпосередньо пов'язаних з переданими працівникові матеріальними цінностями.

Таким чином,

укладання договору про повну матеріальну відповідальність з працівником, який працює за сумісництвом, можливе за умови дотримання зазначених вище вимог.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі