Теми статей
Обрати теми

Про визначення базового місяця для проведення індексації заробітної плати

Редакція ОП
Лист від 30.04.2010 р. № 80/10/136-10

Міністерство праці та соціальної політики України

Про визначення базового місяця для проведення індексації заробітної плати

Лист від 30.04.2010 р. № 80/10/136-10

 

<…>

Відповідно до п. 2 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 р. № 1078 (зі змінами та доповненнями, унесеними постановами Кабінету Міністрів України від 17.05.2006 р. № 690, від 11.07.2007 р. № 913 і від 12.03.2008 р. № 170), індексації підлягають грошові доходи громадян, отримані у гривнях на території України, що не мають разового характеру, зокрема оплата праці, яка включає оплату праці за виконану роботу згідно з тарифними ставками (окладами) та відрядними розцінками, доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також інші компенсаційні виплати, що мають постійний характер.

Оплата праці педагогічних працівників установ та закладів освіти здійснюється виходячи з установлених ставок заробітної плати (посадових окладів) з урахуванням підвищень, фактичного обсягу педагогічної роботи, доплат і надбавок.

Пунктом 5 Порядку передбачено, що місяць, в якому відбулося підвищення грошових доходів населення за рахунок його постійних складових, вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для індексації грошових доходів населення. При цьому сума підвищення грошових доходів має перевищувати суму індексації, яку мало бути нараховано за відповідний місяць.

Таким чином, місяць підвищення доходу відповідно до п. 5 Порядку вважається базовим у разі зростання виплат, визначених у пункті 2 цього Порядку, що не мають разового характеру.

З урахуванням зазначеного, якщо

при збільшенні педагогічного навантаження відбувається підвищення грошових доходів працівника на постійній основі, то місяць, в якому мало місце таке збільшення, можна вважати базовим для проведення індексації.

 

Директор Департаменту стратегії соціального розвитку В. Латік

 

Коментар редакції

 

Місяць збільшення педагогічного навантаження вважається базовим для проведення індексації

 

У листі, що коментується, Мінпраці дійшло висновку, що при збільшенні педагогічного навантаження відбувається підвищення грошових доходів працівника на постійній основі і тому місяць, у якому мало місце таке збільшення, можна вважати базовим для проведення індексації. При цьому аргументує Мінпраці наступним.

Відповідно до п. 2 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078), індексації підлягають грошові доходи громадян, отримані в гривнях на території України, які не мають разового характеру та мають постійний характер. Також п. 5 Порядку № 1078 передбачено, що місяць, в якому відбулося підвищення грошових доходів населення за рахунок його постійних складових, вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для індексації грошових доходів населення. При цьому сума підвищення грошових доходів повинна перевищувати суму індексації, яка мала бути нарахована за відповідний місяць. Отже, місяць підвищення доходу відповідно до п. 5 Порядку № 1078 вважається базовим у разі зростання виплат, визначених у п. 2 Порядку № 1078, які не мають разового характеру.

З цього випливає, якщо при збільшенні педагогічного навантаження відбувається підвищення грошових доходів працівника на постійній основі, то місяць, у якому мало місце таке збільшення, можна вважати базовим для проведення індексації. Аналогічні роз'яснення Мінпраці вже було надано в листі від 15.02.2010 р. № 19/10/136-10.

Нагадаємо, що для працівників, які перебувають на відрядній системі оплати праці, базовим місяцем вважається місяць підвищення відрядних розцінок. А ось збільшення заробітку з місяця в місяць у результаті більшого виробітку підвищенням вважатися не може. На це звертало увагу Мінпраці в листі від 15.03.2007 р. № 15/10/136-07.

І на закінчення додамо, що згідно зі ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-Х за ненарахування індексації на винних посадових осіб може бути накладено адміністративний штраф у розмірі від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510 — 1700 грн.). Рішення про накладення штрафу виносить суд з ініціативи посадових осіб Державного департаменту нагляду за дотриманням законодавства про працю і територіальних державних інспекцій праці.

 

Людмила Трохименко, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі