Теми статей
Обрати теми

Про застосування штрафних санкцій у випадку несвоєчасної сплати страхових внесків

Редакція ОП
Лист від 21.04.2010 р. № 5-31-793

Виконавча дирекція Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

Про застосування штрафних санкцій у випадку несвоєчасної сплати страхових внесків

Лист від 21.04.2010 р. № 5-31-793

 

Виконавча дирекція Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності розглянула <…> звернення щодо застосування штрафних санкцій у випадку несвоєчасної сплати страхових внесків страхувальником та повідомляє.

Згідно із статтею 30 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240 (далі — Закон № 2240) страхувальник-роботодавець несе відповідальність за несвоєчасність сплати страхових внесків, у тому числі страхових внесків, що сплачують застраховані особи через рахунки роботодавців. У разі несвоєчасної сплати страхових внесків страхувальником на нього

накладається штраф у розмірі 50 відсотків суми належної до сплати страхових внесків за весь період, який минув з дня, коли страхувальника було взято на облік.

Відповідно до статті 23 Закону № 2240 страхувальники-роботодавці сплачують до Фонду різницю між нарахованими для роботодавців і найманих працівників страховими внесками та витратами, пов'язаними з наданням матеріального забезпечення та соціальних послуг застрахованим особам відповідно до цього Закону.

Перерахування зазначених сум шляхом безготівкових розрахунків здійснюється страхувальниками-роботодавцями один раз на місяць — у день, встановлений для одержання в установах банку коштів на оплату праці за відповідний період. Днем сплати страхових внесків вважається день подання до установи банку розрахункових документів на перерахування страхових внесків на рахунок Фонду (день внесення готівки до банківської установи для перерахування на рахунок Фонду).

У разі нестачі у страхувальників-роботодавців коштів для виплати заробітної плати і плати страхових внесків у повному обсязі нарахування їх на заробітну плату і перерахування страхових внесків до Фонду провадиться пропорційно до сум заробітної плати.

Якщо страхувальники несвоєчасно чи не в повному обсязі сплачують страхові внески, до них застосовуються фінансові санкції, передбачені статтею 30 Закону № 2240.

Тобто, якщо строк сплати страхових внесків настав (заробітна плата виплачена), а внески до Фонду не сплачені, органи Фонду мають право застосовувати

штраф до страхувальників у розмірі 50 відсотків суми належної до сплати страхових внесків.

 

Заступник директора С. Буринський

 

Коментар редакції

 

Відповідальність страхувальника за несвоєчасну сплату страхових внесків

 

У листі, що коментується, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФСС ТВП) висловив свою позицію щодо застосування штрафних санкцій у випадку несвоєчасної сплати страхових внесків страхувальником. З листа Фонду випливає, якщо строк сплати страхових внесків настав (тобто зарплату вже виплачено), а внески до Фонду не сплачено, то ФСС ТВП має право застосувати штраф до страхувальника в розмірі 50 % не від суми внесків за весь період з моменту взяття на облік, а від суми не перерахованих своєчасно внесків (тобто суми страхових внесків, що підлягають сплаті). З цим висновком ми повністю погоджуємося.

Нагадаємо, що згідно з абзацом третім ч. 1 ст. 30 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240 (далі — Закон № 2240) за несвоєчасність сплати страхувальником страхових внесків на нього накладається штраф у розмірі 50 % суми належних до сплати страхових внесків за весь період, який минув із дня взяття страхувальника на облік. Якщо буквально розуміти цю норму Закону № 2240, то сума штрафів була б набагато більшою.

Слід зазначити, що таку позитивну позицію для страхувальників-роботодавців ФСС ТВП займав і раніше у своїх листах від 02.04.2006 р. № 05-31-850 та від 17.08.2006 р. № 05-31-1719.

Також варто зауважити, що чинним законодавством не передбачено виключень щодо відповідальності страхувальників за несвоєчасну сплату страхових внесків (у тому числі у випадку, якщо підприємство має заборгованість із виплати зарплати). Також зазначимо, що страхувальник, який своєчасно не сплатив страхові внески, крім штрафу, сплачує пеню, розраховану виходячи зі 120 % облікової ставки НБУ, що діяла на момент сплати, нарахованої на повну суму недоїмки (без урахування штрафів) за весь строк її існування. Нагадаємо, що згідно з абзацом третім п. 5.2 Інструкції про порядок надходження, обліку та використання коштів Фонду, затвердженої постановою правління ФСС ТВП від 26.06.2001 р. № 16, моментом сплати вважається день виникнення недоїмки. Нарахування пені припиняється в день прийняття банком, що обслуговує страхувальника, платіжних доручень на оплату всіх необхідних платежів до ФСС ТВП або день, коли заборгованість страхувальника перед Фондом було погашено.

Наостанок зазначимо, що відповідно до п. 6 Порядку виправлення помилок минулих звітних періодів у звітності страхувальників, затвердженого постановою Фонду від 25.12.2003 р. № 123, при донарахуванні страхових внесків пеня не нараховується, якщо існувала заборгованість Фонду перед страхувальником і сума такої заборгованості перевищувала суму виявленої недоїмки на момент виявлення помилки.

 

Наталія ІВЛЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі