Теми статей
Обрати теми

Оплата праці директора Будинку творчості, який працює за сумісництвом у загальноосвітній школі вчителем

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Оплата праці директора Будинку творчості, який працює за сумісництвом у загальноосвітній школі вчителем

 

Оксана ТКАЧЕНКО, заступник начальника відділу праці і нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки та фінансування Міністерства освіти і науки України

 

Якщо директор Будинку творчості працює за сумісництвом у загальноосвітній школі вчителем, то як йому оплачувати зарплату за прочитані години?

(м. Київ)

 

Перш за все слід звернути увагу на те, що відповідно до чинних нормативно-правових актів України, зокрема

постанови Кабінету Міністрів України «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій» від 03.04.93 р. № 245 (далі — постанова № 245) та спільного наказу Міністерства праці, Міністерства юстиції та Міністерства фінансів «Про затвердження Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 28.06.93 р. № 43 (далі — наказ № 43), керівники державних підприємств, установ і організацій, їхні заступники, керівники структурних підрозділів (цехів, відділів, лабораторій тощо) та їхні заступники не мають права працювати за сумісництвом за винятком наукової, викладацької, медичної і творчої діяльності.

Відповідно до

постанови № 245 та наказу № 43, а також згідно із положеннями Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) сумісництвом вважається виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час у тій самій (внутрішнє сумісництво) або іншій установі, організації (зовнішнє сумісництво).

Тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати чотирьох годин на день і повного робочого дня у вихідний день. Загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не повинна перевищувати половини місячної норми робочого часу.

Згідно зі

ст. 1021 КЗпП та постановою № 245 працівники, які працюють за сумісництвом, одержують заробітну плату за фактично виконану роботу.

Також одночасно слід наголосити на тому, що згідно з

Переліком робіт, які не є сумісництвом, затвердженим наказом № 43, педагогічна робота з погодинною оплатою праці в обсязі не більш як 240 годин на рік не є сумісництвом. Тобто якщо директор позашкільного навчального закладу (Будинку творчості) працює на посаді вчителя загальноосвітнього навчального закладу з погодинною оплатою праці з річним навантаженням не більше 240 годин на рік, то така робота не вважається сумісництвом і може здійснюватися в основний робочий час.

Якщо все ж таки особа працює за сумісництвом (у вільний від основної роботи час, наприклад учителює з 8:00 до 9:00, у свою обідню перерву, або викладає у вечірній школі), оплата її праці має здійснюватися таким чином.

Основними нормативними актами, які регулюють умови оплати праці педагогічних працівників у загальноосвітніх навчальних закладах, є:

Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджена наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 (далі —Інструкція № 102);

наказ Міністерства освіти і науки України «Про упорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557).

На підставі

додатка 6 до наказу № 557 учителю загальноосвітнього навчального закладу залежно від категорії може бути встановлено 8 — 12 тарифні розряди.

Категорії педагогічним працівникам, зокрема вчителю, встановлюються за наслідками атестації. На сьогодні під час проведення атестації слід керуватися

Типовим положенням про атестацію педагогічних працівників України, затвердженим наказом Міністерства освіти України від 20.08.93 р. № 310.

Відповідно до

п. 68 Інструкції № 102 місячна заробітна плата педагогічних працівників установ освіти визначається шляхом множення ставки заробітної плати на їх фактичне навантаження на тиждень і ділення цього добутку на встановлену норму годин на тиждень.

Наведемо

приклад. Особа працює за сумісництвом у загальноосвітньому навчальному закладі на посаді вчителя та має педагогічне навантаження 8 годин на тиждень (за місяць працівник фактично провів 32 години занять).

Педагогічному працівнику (не як керівнику позашкільного навчального закладу, а як учителю загальноосвітнього навчального закладу) за наслідками атестації встановлено I категорію і відповідно 11 тарифний розряд (з квітня 2010 року становить 1117 грн.).

Отже, згідно з абзацом першим п. 68 Інструкції № 102 заробітна плата за проведення уроків цим працівником становить: 1117 грн. х 8 год. : 18 год. = 496 грн.

До цієї суми також може нараховуватися надбавка за вислугу років (за наявності необхідного стажу), підвищення посадового окладу, зокрема, за педагогічні звання (за наявності), доплати, наприклад за перевірку письмових робіт тощо.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі