Теми статей
Обрати теми

Зарахування часу роботи на посаді керівника допризовної підготовки до спеціального пенсійного стажу та стажу педагогічної роботи

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Зарахування часу роботи на посаді керівника допризовної підготовки до спеціального пенсійного стажу та стажу педагогічної роботи

 

Ольга ГАРАЩУК, головний спеціаліст Управління соціально-економічного захисту Профспілки працівників освіти і науки України

 

Чи зараховується час роботи на посаді керівника допризовної підготовки (військового керівника) навчального закладу до спеціального стажу для призначення пенсії за вислугу років та до педагогічного стажу для виплати надбавки за вислугу років?

(м. Запоріжжя)

 

Відповідно до ст. 51 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.91 р. № 1788-XII (далі — Закон № 1788) пенсії за вислугу років установлюються окремим категоріям громадян, зайнятих на роботах, виконання яких призводить до втрати професійної працездатності або придатності до настання віку, що дає право на пенсію за віком.

Працівники освіти, незалежно від їх віку, мають право на пенсію за вислугу років за наявності спеціального стажу роботи не менше 25 років, але за переліком посад та установ, затвердженим Кабінетом Міністрів України. Саме така норма передбачена ст. 55 Закону № 1788.

Перелік закладів і установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років,

затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 04.11.93 р. № 909 (далі — Перелік № 909).

Переліком № 909

, зокрема, передбачені посади вчителя загальноосвітнього навчального закладу, викладача вищого навчального закладу I — II рівнів акредитації та професійно-технічного училища. Посада керівника допризовної підготовки Переліком № 909 не передбачена.

До прийняття відповідних змін у законодавстві допризовна підготовка юнаків провадилася керівниками допризовної (військової) підготовки. До посадових обов’язків керівників допризовної (військової) підготовки, окрім викладацької роботи, входила робота із завідування кабінетом, кімнатою зберігання зброї, стрілковим тиром, а також організаційна та патріотична робота з юнаками без додаткової оплати.

У зв’язку із внесенням змін

Законом України від 21.10.93 р. № 3545-XII до ст. 9 Закону України «Про загальний військовий обов’язок і військову службу» проведення допризовної підготовки в навчально-виховних закладах: школах, гімназіях, ліцеях, інших видах загальноосвітніх закладів, починаючи з передвипускного класу, а також у професійних навчально-виховних закладах та вищих навчальних закладах: технікумах, коледжах, училищах у період здобуття загальної середньої освіти за програмами, затвердженими Міністерством освіти України за погодженням з Міністерством оборони України, покладено на викладачів (учителів) допризовної підготовки.

Зміни щодо вилучення посади керівника допризовної підготовки (військового керівника) та встановлення додаткової оплати праці вчителям та викладачам з допризовної підготовки за завідування кабінетом, кімнатою зберігання зброї та стрілковим тиром, проведення позакласної роботи з допризовної підготовки, організаційної та патріотичної роботи з юнаками були внесені до

Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102.

Про запровадження зазначеної норми також повідомлялося в

листі Міністерства освіти України від 22.12.94 р. № 31/12-962.

Оскільки значних змін в організації навчально-виховного процесу з допризовної підготовки у навчально-виховних закладах не відбулося, а змінилися лише умови оплати праці працівників, які виконують ці обов’язки,

листом Міністерства соціального захисту населення України від 29.12.94 р. № 01-3/1184-02-2 було надано роз’яснення щодо необхідності зараховування до спеціального стажу для призначення пенсії за вислугу років часу роботи на посадах керівників допризовної (військової) підготовки.

Щодо виплати надбавки за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам, то відповідно до п. 2 Порядку виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів і установ освіти, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.01.2001 р. № 78, до стажу педагогічної роботи для виплати такої надбавки зараховується час роботи на посадах керівника допризовної підготовки та військового керівника в період до 1 вересня 1994 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі